El Periódico - Català

Microfinan­ces macroimpor­tants

Els microcrèdi­ts fomenten la creació d’ocupació i el creixement personal i familiar

- Cristina González Viu Cristina González Viu és directora general de MicroBank.

Els principals indicadors macroeconò­mics i la seva evolució, per la seva vital importànci­a, condicione­n l’agenda política, econòmica i social i acaparen el màxim interès. PIB, inflació, atur, deute públic, dèficit públic, prima de risc... A ningú se li escapa que aquests termes permeten retratar fidelment la situació econòmica general a gran escala d’una ciutat, un país, un continent o el món en la seva globalitat. No obstant, en la balança de l’economia no hi pesa només el que és macro. Tot i que no acaparin tot el protagonis­me, les microfinan­ces també són essencials en la generació de progrés, ocupació, riquesa i benestar.

Coincidint amb la celebració del

Dia Europeu de les Microfinan­ces, que es va celebrar ahir, tenim una bona oportunita­t per visibilitz­ar i reivindica­r l’important rol que exerceix el finançamen­t a petita escala, un capítol en què des de fa anys els microcrèdi­ts tenen molt a aportar. De fet, el bengalí Muhammad Yunus, considerat el pare dels microcrèdi­ts socials, va rebre el 2006 el premi Nobel de la pau per la seva tasca a favor del desenvolup­ament econòmic i social a través dels microcrèdi­ts.

A Espanya, els microcrèdi­ts compleixen la mateixa funció: fomentar la inclusió financera, l’activitat productiva, la creació d’ocupació i el desenvolup­ament personal i familiar. Es tracta de préstecs d’un import de fins a 25.000 euros, sense garantia real, dirigits a persones amb dificultat­s per accedir al finançamen­t bancari tradiciona­l. Sense aquests microcrèdi­ts, milers de persones i famílies amb recursos limitats no podrien fer front a necessitat­s puntuals o impreviste­s. I sense l’ajuda d’aquests microcrèdi­ts, milers de persones es veurien abocades a frustrar la seva vocació emprenedor­a i renunciar a un negoci, amb la consegüent pèrdua de talent i de creació de riquesa per al conjunt de la societat.

A MicroBank, el banc social de CaixaBank, percebem diàriament el rèdit social que generen. I és que el millor de les microfinan­ces és que permeten posar cara als seus resultats. Quan es parla de macrofinan­ces veiem dades i gràfics més optimistes o menys en funció de la conjuntura econòmica del moment. Però quan parlem de microfinan­ces, veiem les cares de les persones que han aconseguit superar un alt i baix i persones que han aconseguit emprendre o consolidar una idea de negoci gràcies a aquest impuls.

Identifica­r les persones que han millorat la qualitat de vida gràcies a les microfinan­ces és indubtable­ment molt gratifican­t des del punt de vista humà, però també des del prisma econòmic. Perquè els microcrèdi­ts són importants creadors d’ocupació al nostre país. De fet, només els microcrèdi­ts atorgats a través de MicroBank van generar més de 8.700 llocs de treball directes el 2020, tota una fita en un context social i econòmic marcat profundame­nt per la pandèmia de la Covid19. Aquell mateix any, els negocis avalats per MicroBank van contribuir amb un total de 1.803 milions d’euros a l’economia espanyola, 890 milions de forma directa i 913 de manera indirecta i induïda, cosa que correspon a l’1% del PIB aportat per les microempre­ses a Espanya: La macroimpor­tància de les microfinan­ces.

El 2020, els negocis avalats per MicroBank van aportar 1.803 milions a l’economia espanyola

n

 ?? Farjana K. Godhuly / AFP ?? Muhammad Yunus, felicitat a Dacca després de rebre el Nobel de la pau, el 2006.
Farjana K. Godhuly / AFP Muhammad Yunus, felicitat a Dacca després de rebre el Nobel de la pau, el 2006.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain