El Periódico - Català

«Colau ha cedit el comandamen­t de la ciutat al PSC»

L’entrevista té lloc a la plaça Reial, plena de gent i de terrasses. El cap de files d’ERC afirma que els primers dos anys de mandat, en què el seu grup ha col·laborat amb el govern d’Ada Colau, li han servit per veure que els acords amb Barcelona en Comú

- TONI SUST Barcelona Ernest Maragall

— Les terrasses estan plenes. ¿Barcelona s’està recuperant de la pandèmia tan bé com diu el govern d’Ada Colau?

— La ciutat està enfadada, disgustada, digui el que digui el govern. Està incòmoda i és conscient de la diferència entre el que és avui Barcelona i el que podria ser. Aquesta distància és creixent. Vam sortir de la pandèmia pel broc gros: ¡Creixement! ¡Tenim menys atur! ¿Però algú sap cap on es dirigeix la ciutat? La ciutat sap que no, que té un govern que es dedica més a exhibir les seves filosofies respective­s sense lligar cap maionesa. L’oferta més visible és, cada vegada més, la dels socialiste­s. Els comuns, Colau, estan entretingu­ts amb alguns temes, però han cedit el comandamen­t de la ciutat al PSC, que ofereix creixement indiscrimi­nat, el que ens va portar a la situació actual. Som a la plaça Reial, al costat de la Rambla. Algú, no la ciutat, va decidir que convenia sacrificar aquest espai a l’altar del turisme i el creixement econòmic que després ens permet lluir estadístiq­ues.

—I això de posar la Rambla a l’altar del turisme ¿no va començar amb Pasqual Maragall com a alcalde, amb el PSC en què vostè estava, amb aquella gran reforma prèvia als Jocs Olímpics del 1992?

— Crec que llavors es van posar unes primeres pedres, una base forta i sòlida d’un model de creixement i de lideratge internacio­nal i, sobretot, una referència de transforma­ció urbana i del que significav­a qualitat de vida. Això es va anar degradant. Això d’ara no ve necessària­ment d’allò. S’hauria pogut conduir d’una altra forma. Avui, ERC representa la visió centrada en el creixement sostenible, en la qualitat de vida, en els serveis públics eficients i en el bon govern, que llavors era molt evident i tothom apreciava.

— ERC ha arribat a molts acords amb el govern.

— Hem cooperat perquè Barcelona tingués els pressupost­os més alts de la història. I veiem que se n’ha fet un ús malintenci­onat. Han disposat de més recursos que mai però la ciutat està cada vegada pitjor. Més enfadada, bruta, insegura i sense futur. Barcelona ha de tornar a comptar amb els joves, els ha abandonat.

— ¿Com els ha abandonat?

— No els hem donat ni present ni futur. Espavila’t, ves-te’n a l’estranger o resigna’t a feines precàries. Marxa o queda’t renunciant a una emancipaci­ó genuïna. No tenen accés a la vivenda ni una ocupació digna ni salaris acceptable­s. El projecte d’ERC és crear una ciutat de referència no perquè vinguin 60 milions de turistes. Avui milers de joves, de parelles, consideren que la millor opció és marxar de la ciutat. Això és legítim, però hem de recuperar que Barcelona sigui un lloc magnífic per viure-hi i treballar.

— Després de la primera meitat del mandat s’imposa la sensació que s’assemblen més els projectes de Barcelona en Comú i ERC que els de BComú i el PSC.

— No hem pogut explorar aquesta sensació, perquè Barcelona en Comú ens va deixar fora. Van decidir que no estiguéssi­m en el govern mitjançant una aliança espúria. Segur que hi ha coincidènc­ies, però hi ha una diferència essencial: la capacitat de passar de la ideologia a l’acció política, a l’acció de govern. Poden tenir bones idees o bones intencions, però no han tingut capacitat de convertir això en un projecte polític, de gestionar el present mirant al futur, que és el que significa governar. ERC té aquesta capacitat, a Catalunya i a Barcelona.

«Barcelona està cada vegada pitjor. Més enfadada, bruta, insegura i sense futur»

— ¿Barcelona és insegura i està bruta?

— És evident que existeix la percepció que és insegura i que està bruta. I la percepció sempre acaba tenint, d’una manera o d’una altra, una base real. La gestió en seguretat i en economia són dos exemples del que suposa deixar la ciutat en mans del PSC. Governa la seguretat i l’economia i són els dos

camps amb el present més negatiu i el futur més incert. En seguretat, la col·laboració amb el Govern és imprescind­ible.

— Les dues administra­cions no van gaire de la mà.

— Ens hem resignat a una mena de desconfian­ça.

— Que històricam­ent ja existia.

— Sí, però la millor solució és la cooperació institucio­nal i la suma d’actius. Que no suposa renunciar a la personalit­at de Barcelona. I els nostres companys d’ERC al Govern ho han d’entendre. No és posar la ciutat al servei del Govern, més aviat al revés. Cal afegir a la Carta Municipal l’àmbit metropolit­à.

— La clau metropolit­ana la cita tothom, però ¿la tenim en compte realment?

— No. Hi ha una administra­ció que gestiona competènci­es escasses amb rellevànci­a tècnica i econòmica, residus, aigua. Un exemple molt concret: el projecte de l’aeroport. Una altra mostra de la dependènci­a del PSC, que té majoria a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. El PSC és el delegat d’AENA a Catalunya. «El projecte d’AENA inclou, i no es parla gaire d’això, un desenvolup­ament urbanístic en terrenys aeroportua

— ¿Percep un clima preelector­al en l’ambient polític de l’ajuntament? És cert que en altres mandats també ha passat això mateix quan s’arriba a l’equador.

—Hi ha una mena de febre per ubicar-se que em sembla precipitad­a. Però forma part de la fisiologia social política que tenim.

— El vaticini que circula dibuixa un resultat electoral el 2023 en què ERC i el PSC queden davant de la resta de forces, amb Barcelona en Comú com a tercera i potencialm­ent convertida en soci minoritari dels que guanyin en vots, siguin socialiste­s o republican­s. Sí, és una travessa.

—Té sentit, té lògica, que anem cap a un debat de fons per contrastar entre dos conceptes, dos models d’entendre la ciutat, el model de ciutat del PSC i el model de ciutat d’ERC.

— ¿Barcelona en Comú no té un model propi?

— No és que no el tingui. Van generar una expectativ­a, una il·lusió, i van arrossegar bona part de la ciutat. Han tingut dos mandats per verificar fins a quin punt podien convertir aquesta il·lusió, aquesta expectativ­a, en acció transforma­dora i resultats tangibles. No ho han aconseguit. I en el segon mandat han afegit aquesta mena de rendició, d’entrega de la ciutat al PSC. A partir d’aquí, tot és possible. Ens ho haurem de guanyar. Espero que no hi hagi més operacions encobertes que alterin el lliure joc democràtic.

—¿Com funciona la convivènci­a amb Junts per Catalunya al consistori?

— És correcta. Queda molt clar que ERC s’ha guanyat el

 ?? ?? Ernest Maragall passeja per la Rambla abans de l’entrevista, dimecres passat.
Ernest Maragall passeja per la Rambla abans de l’entrevista, dimecres passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain