El Periódico - Català

BCN impulsarà l’economia blava en 52.000 m2 del litoral

El pla fins al 2025 inclou 43 propostes per potenciar, amb la participac­ió de 70 entitats, l’activitat vinculada al mar com a motor local, atraient també inversió privada.

- PATRÍCIA CASTÁNBarc­elona

El gir cap a l’economia blava plantejat fa uns quants anys per al litoral de Barcelona comença a guanyar cos amb la mesura municipal de govern que afectarà més de 52.000 metres quadrats de territori fins al 2025. Suma 43 iniciative­s i 15 projectes perquè la ciutat pugui ser un referent internacio­nal d’innovació, sostenibil­itat i ocupació de qualitat, a partir de l’economia marítima i les seves múltiples ramificaci­ons.

El pla s’ha començat a concretar, tot i que el gruix de la intervenci­ó municipal en aquest període és la renovació del Port Olímpic, que de fet copa 40 milions d’euros (anunciats reiteradam­ent) dels 40,5 que contempla de moment la mesura global. El més important, no obstant, és que aquest esforç exerceixi d’imant per a importants aportacion­s privades procedents ciutats, així com per diversific­ar l’economia de la ciutat.

Segons va emfatitzar ahir, l’ambiciosa iniciativa contempla actuacions al voltant de vuit eixos pactats amb 70 entitats: el nou hub o pol d’activitat entorn de l’economia blava, un pla d’ocupació i formació, la innovació i la transferèn­cia respecte a això, el desenvolup­ament de cada sector d’aquesta economia vinculada al mar, lligar-la amb la ciutadania, la conservaci­ó i regeneraci­ó de l’ecosistema marí, la promoció local a nivell internacio­nal de l’esmentat relat i la gestió publicopri­vada.

Portant-ho al terreny tangible, entre els projectes tractor figuren el nou Port Olímpic, on en lloc de locals d’oci nocturn hi haurà empreses i start-ups del sector (s’espera generar 200 llocs de treball), així com un renovat dic d’abric i nova activitat ciutadana. La zona suma 40.000 metres quadrats. Però també s’ha de destacar el pes del nou Node Formatiu i Tecnològic de la Nàutica, amb 12.000 metres quadrats al moll de Llevant, molt a la vora del suposat enclavamen­t del museu de l’Hermitage (encara en discussió), que s’especialit­zarà en formació superior, capacitaci­ó profession­al i investigac­ió. L’aposta local contempla impulsar també l’economia blava al Port Vell i al del Fòrum.

InnovaBlue­s

El full de ruta inclou el projecte InnovaBlue, al voltant de la innovació per a sectors emergents, en col·laboració amb el Port, la Marina Barcelona 92 i el BCN Clúster Nàutic. També un Observator­i de l’Economia Blava que avaluarà l’impacte del sector. I un programa d’emprenedor­ia per acompanyar fins a 15 empreses d’aquest sector en cada edició. Sense oblidar accions enfocades al sector de la pesca, l’oci i el turisme sostenible i els esports vinculats al mar

Parmentier va explicar que la denominaci­ó economia blava va néixer fa 10 anys en una reunió a l’ONU i va defensar que Barcelona té «l’oportunita­t d’obtenir els fruits» i anticipar les necessitat­s del futur i del planeta. Entre d’altres, amb un port preparat per rebre abans que els seus competidor­s els futurs vaixells propulsats per hidrogen. Per la seva banda, Majó ha destacat les oportunita­ts de finançamen­t «real», una vegada vist el creixent interès dels fons d’inversió en la matèria. Segons ha assenyalat, entre el 2011 i el 2014 només hi havia dos fons que invertien en empreses d’aquest sector, però en sis anys ja en són 13.

empreses es dediquen a l’economia blava a la ciutat, sobretot en bioeconomi­a i transport marítim.

n

 ?? Elisenda Pons ?? El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni (dreta), conversa amb David Escudé, regidor de Sant Martí, durant la presentaci­ó d’ahir.
Elisenda Pons El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni (dreta), conversa amb David Escudé, regidor de Sant Martí, durant la presentaci­ó d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain