El Periódico - Català

El Moco Museum s’estrena a BCN amb Banksy i Basquiat

Un palau medieval del carrer de Montcada acull el nou museu d’art modern i contempora­ni fundat per la parella holandesa Kim i Lionel Logchies.

- ANNA ABELLA Barcelona

Ubicat a l’antic palau Cervelló del segle XVI, al número 25 del carrer de Montcada, i nou veí de l’il·lustre Museu Picasso i del Museu Etnològic i de Cultures del Món, des d’avui Barcelona compta amb un nou museu: el Moco Museum (mo d’art modern i co de contempora­ni), que obre portes amb més de 40 obres, la majoria de grans com Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Banksy, Salvador Dalí, Damien Hirst, Keith Haring, David LaChapelle o KAWS.

El primer que un troba al creuar el pati d’entrada és el mosaic fet amb cubs de Rubik que deixen veure una noia Bond, del parisenc Invader. De seguida rep el visitant l’escultura en formol The Immaculate Heart-Sacred, de Damien Hirst, un cor de toro amb ales de colom blanc i travessat amb una daga. «Era del cantant George Michael», apunta Kim Logchies, que juntament amb el seu marit, Lionel Logchies, són els artífexs del Moco. Aquesta parella de col·leccionist­es ja van fundar el 2016 un museu homònim a Amsterdam, pel qual han passat dos milions de visitants de 120 nacionalit­ats, la majoria joves. Però se’ls quedava petit i buscaven una altra seu per ampliar-lo. Van valorar Florència, però quan van descobrir aquest palau medieval, que han reformat i llogat per 20 anys prorrogabl­es, van tenir clar que l’elegida seria Barcelona, ciutat que, assegura, els «encanta».

Inquietant­s teles

Són 800 metres quadrats d’espai expositiu en dues plantes (preveuen ampliar-lo una tercera). Compten amb una de permanent de la qual el 20% d’obres prové de la col·lecció privada dels Logchies i la resta de préstecs d’artistes i de col·leccionist­es. N’hi haurà de temporals. La primera, Esplendor de la nit, ja ocupa dues sales, dedicades a les inquietant­s obres del xilè Guillermo Lorca: grans teles entre la màgia i el real, que barregen escenes brutals amb altres d’una bellesa que sembla servei de contes de fades.

La filosofia del Moco és mostrar obres icòniques d’artistes reconeguts però també d’«autors en ple creixement». Busquen, assenyala l’amfitriona, «mostrar peces que creïn experiènci­es i desafiïn les normes, que ampliïn perspectiv­es». Com una de les acolorides obres del barceloní Yago Hortal, les de KAWS (el seu sofà de peluixos de Snoopy –Man’s best friend sofa–o Companion, escultura inspirada en Mickey Mouse). I en especial, les sis del trencador Banksy. D’aquest anònim i cobejat grafiter no falta una variant de la seva Nena amb globus, aquí de color daurat, Forgive us our trespassin­g, on transgrede­ix amb grafitis els vitralls d’una església, o els seus burletes Deu micos, que avisen: «Rieu ara, però algun dia prendrem el comandamen­t».

Un altre atractiu és l’aposta per les noves experiènci­es artístique­s amb una sala dedicada al fenomen

NFT i els espais amb peces immersives d’art digital de teamLab, Les Fantômes i de Studio Irma. Aquest últim col·lectiu holandès posa la cirereta amb Diamond room, un espai que evoca grans diamants lligats a cordes que gràcies a un joc de miralls i canvis de color ofereixen una sorprenent experiènci­a.

L’entrada costa 16,50 euros (11,50 per a estudiants i gratis per a menors de 13 anys), perquè, recorden, són un centre privat sense subvencion­s. «Això ens dona llibertat per fer el que volem», conclou Kim Logchies. Una altra filosofia marca de la casa.

n

 ?? Moco Museum ?? La peça de Banksy ‘Forgive us our trespassin­g’, al Moco Museum.
Moco Museum La peça de Banksy ‘Forgive us our trespassin­g’, al Moco Museum.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain