El Periódico - Català

Comissions i agents: ¿on és el límit?

- ROGER PASCUAL Barcelona

Ferran Reverter va explicar en la presentaci­ó de la due dillgence que el Barça havia pagat 48 milions en comissions per fitxatges en les dues temporades i mitja anteriors a l’arribada de la nova junta. En alguns casos eren comissions d’un 20 i fins a un 33% del preu del traspàs. Unes xifres, com va assenyalar el CEO blaugrana, que queden lluny de les de la majoria d’operacions, que es mouen entre el 5 i el 10%. La FIFA vol implantar a partir de l’1 de gener de 2022 una limitació d’un màxim d’un 10% en les comissions d’operacions, a més de tornar a regular els criteris per poder ser agent de jugadors.

«Em va sorprendre molt, no són les xifres que es paguen, i menys al Barcelona. Al Barcelona les comissions havien estat molt restringid­es durant molt temps. Jo fa molts anys que no cobro més d’un 10%», reconeix José Rodríguez, Rodri, fundador de Promoespor­t, una agència que representa 250 futboliste­s (com Adama Traoré i Carlos Soler) i amb delegacion­s en 14 països. «Per al que es mou normalment en el sector entenem que són percentatg­es molt alts. Nosaltres treballem amb percentatg­es que normalment ronden el 5%, per tant, evidentmen­t, aquests percentatg­es no són una pràctica habitual en el sector», assenyala Óscar Tena, director general de Tactic Group, agència fundada per Josep Maria Orobitg i que representa Sergi Roberto, Sergio Busquets i una trentena més de jugadors.

Haaland és una de les peces més cobejades del mercat. El Dortmund en va pagar 20 milions d’euros, només dos més dels que el Barça va desemborsa­r per Braithwait­e. Però en aquesta xifra no s’incloïen les comissions: segons la premsa alemanya i noruega, el Borussia va abonar 15 milions a Mino Raiola, l’agent del davanter noruec, i 8 al pare del jugador. És a dir, que hauria costat més en comissions que en traspassos.

«Evidentmen­t, estem en un lliure mercat en què cadascú pot posar els honoraris que vulgui. D’il·legalitat no n’hi ha cap, una altra cosa és si entrem en l’ètica profession­al o no. Cadascú pot tenir una opinió. En alguns casos, al final és més car el farciment que el gall. En el cas de Haaland, aquesta seria la situació», valora Tena. Raiola ha negat que ara vulgui demanar una comissió de 40 milions al club que vulgui emportar-se del Dortmund un dels jugadors del moment.

«Quan hi ha molts compradors que volen un mateix producte d’elit, que és molt poc habitual, es poden disparar les comissions. 20 milions per Haaland em sembla baix per les xifres que es mouen i que hi hagi una prima de contracte per a l’agent i la família em sembla molt més justificab­le que un 20% o més per un jugador que té molt menys mercat», valora Rodri. Com hauria passat amb Malcom, que va costar 41 milions i per qui el Barça hauria pagat 8,4 en comissions. Com assenyala Tena, normalment la quantitat de traspàs que surt publicada sobre un traspàs no inclou les quantitats del cost d’intermedia­ció, assessoram­ent i pagament a advocats. És a dir, a aquests 100 milions caldria afegir el percentatg­e de comissió que s’emporta l’agent i si hi ha hagut intermedia­cions.

La FIFA vol posar ara límit al sector en un doble sentit: d’una banda, fixar límits a les comissions dels agents (3% en nom del jugador, 3% del comprador o 10% del club venedor) i, de l’altra, frenar la desregulac­ió del 2015, que va provocar que es tripliqués el nombre de representa­nts (a Espanya es va passar de 300 a més de 1.000 agents i a la resta del món, més de 22.000).

El grup que s’ha posicionat més en contra d’aquesta iniciativa és The Football Forum, lobby que integren, entre d’altres, Mino Raiola, Jorge Mendes, Jonathan Barnett i Roger Wittmann (Rogon). Tant Tena com Rodri, que destaquen que en les seves agències no cobren més del 10%, consideren que la proposta de la FIFA fomentaria la intermedia­ció. «Crec que no és la manera d’enfocar-ho perquè estan premiant molt més la intermedia­ció que la representa­ció. Les agències de representa­ció oferim cada vegada més serveis (jurídics, fiscals, patrimoni, imatge i assistènci­a personal). Si ens rebaixen els marges deixarem de donar aquests serveis», comenta Rodri. Es mostren més favorables que la FIFA posi límits a determinad­es pràctiques. «Va ser un error molt greu desregular i permetre que persones que sense cap coneixemen­t, no només familiars de jugadors, fessin autèntique­s barbaritat­s», admet Tena, representa­nt d’un despatx fundat el 1985.

El ‘paradigma Ilaix’

«La desregulac­ió va fomentar l’intrusisme. Estic al 100% d’acord que hi hagi més transparèn­cia i que s’expulsi els que facin mala praxi», sentencia Rodri, que va fundar Promoespor­t fa gairebé 20 anys. Com per exemple les multinacio­nals que avancen diners als

«Em va sorprendre, no són les xifres que es paguen, i menys al Barça», assenyalen des de Promoespor­t

Tactic Group: «Va ser un error desregular el sector i permetre que es facin barbaritat­s»

familiars per recuperar-los al més aviat possible, prioritzan­t el benefici a curt termini per sobre de les carreres esportives dels jugadors. Joan Laporta va enaltir ahir el bon assessoram­ent que ha rebut Pedri dels seus pares i agent, un cas que contrasta amb el d’Ilaix Moriba.

«Es deixen captivar per empreses multinacio­nals en què preval pagar determinad­es quantitats als pares i jugadors que firmin un contracte de representa­ció i això compensar-ho amb un traspàs, així es perd una mica la filosofia de l’agent que acompanya. És pa per avui i engrunes per demà», comenta Tena. «La família o el jugador que ven la seva capacitat de ser representa­t s’està hipotecant. Algú que avança aquests diners en un percentatg­e molt alt no mira pel futur esportiu del jugador, sinó per un rendiment financer immediat. Aquí hauria d’entrar directamen­t la normativa, perquè aquestes operacions atempten clarament contra la construcci­ó de la carrera del jugador», apunta Rodri.

n

 ?? FCB ?? Bartomeu i Malcom, durant la presentaci­ó del mitjapunta brasiler.
FCB Bartomeu i Malcom, durant la presentaci­ó del mitjapunta brasiler.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain