El Periódico - Català

Mbappé estarà en fora de joc

- JOSÉ MARÍA EXPÓSITO Barcelona

La UEFA defensa que l’àrbitre la va encertar al concedir el gol que va tombar Espanya a la final de la Lliga de les Nacions, però admet que la nova interpreta­ció de la norma atempta contra el seu propi esperit. La Internatio­nal Board emprendrà la seva reformulac­ió en la pròxima reunió del 27 d’octubre.

«L’àrbitre em diu que la toco i tinc intenció de jugar-la, que hauria d’apartar-me i deixar-la, que és la regla. Un defensa no pot apartar-se mai allà. Espero que canviïn la regla», argumentav­a un incrèdul Eric García després de la derrota d’Espanya a la final de la Lliga de les Nacions. La UEFA atendrà la seva petició. La norma canviarà i Kilian Mbappé estarà en fora de joc, però el títol ja no es mourà de França.

L’argumentac­ió futbolera d’Eric xocava amb la freda execució de la norma per part del col·legiat, l’anglès Anthony Taylor. «El que ha jugat a futbol sap que és fora de joc. Eric no té intenció de jugar la pilota. És una cosa que han de canviar», insistia Mikel Oyarzabal. I la UEFA, a la seva manera, dona la raó als futboliste­s espanyols.

«Decisió encertada»

«Taylor va prendre una decisió encertada basada en la norma existent i la seva interpreta­ció oficial», va justificar ahir Roberto Rosetti, director d’Arbitratge de la UEFA. «El jugador [Eric] va intervenir deliberada­ment per jugar la pilota i l’oponent [Mbappé] no va interferir en el joc», va desgranar l’exàrbitre, donant per conclosa aquesta part de la polèmica. Però en queda una altra, la nuclear: inclús donant per fet que Taylor va aplicar bé la norma, ¿té sentit aquesta norma? La seva resposta és que no.

«Aquest cas mostra que la interpreta­ció actual de la norma sembla estar en conflicte amb l’esperit

Rosetti advoca per «millorar la redacció de la norma» i adequar-la així al seu objectiu

de la mateixa norma, que és evitar que qualsevol jugador s’aprofiti de la seva posició de fora de joc», va reconèixer Rosetti. Eric tenia motius per sentir-se frustrat per l’1-2 després d’haver assecat Mbappé durant 80 minuts.

França sembla atraure la polèmica. El gol que va classifica­r els bleus per al Mundial del 2010, després d’una mà d’Henry, va suposar el reconeixem­ent definitiu a l’aposta pel VAR (i un escàndol pel suposat pagament d’una indemnitza­ció a Irlanda). Ara, aquesta acció que ha donat a França l’únic títol que li faltava propiciarà un canvi en la norma del fora de joc. Sigui assenyalan­t l’àrbitre, la sala de videoarbit­ratge o la Internatio­nal Board, que comanda cada any els canvis de reglament (cada vegada més freqüents i sovint desconcert­ants), la polèmica sembla inherent al futbol.

El 27 d’octubre, en la pròxima reunió de la Internatio­nal Board, s’abordaran altres temes, com el de les mans (un debat inacabable), la posició dels porters en els penals, el nombre de substituci­ons, la implantaci­ó d’un VAR light per a competicio­ns amb menys pressupost... I també la norma del fora de joc.

«La postura de la UEFA és que hi ha maneres de millorar la redacció per adequar-la a l’objectiu de la norma del fora de joc i a l’esperit del joc», esgrimeix Rosetti. Un ho sento, ens hem equivocat, no tornarà a passar, tot i que sense garanties. Mbappé passarà a estar en fora de joc, però serà massa tard per a Espanya.

n

 ?? Massimo Paolone / DPA ?? Mbappé marca el gol del triomf de França davant Espanya a la final de la Lliga de les Nacions.
Massimo Paolone / DPA Mbappé marca el gol del triomf de França davant Espanya a la final de la Lliga de les Nacions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain