El Periódico - Català

Els estudis apunten a la covid com a causa de l’hepatitis rara

Una carta a ‘The Lancet’ demana aprofundir en aquesta hipòtesi, que, si es confirmés, ajudaria a canviar el tractament i evitar el trasplanta­ment de fetge, que afecta el 10% dels malalts.

- BEATRIZ PÉREZ

La covid-19 podria estar darrere l’hepatitis rara infantil. Una carta publicada a la revista The Lancet demana investigar aquesta hipòtesi per millorar els tractament­s i evitar futurs trasplanta­ments. «És una hepatitis molt greu. El 10% dels nens que la pateixen acaben amb un trasplanta­ment de fetge», adverteix Matilde Cañelles, immunòloga i investigad­ora del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC). Des de principis d’abril, quan el Regne Unit va detectar el primer pacient, no han deixat d’augmentar els casos. Ja n’hi ha uns 450 confirmats a tot el món, 22 a Espanya.

«Que la covid-19 sigui la causa d’aquesta hepatitis s’està investigan­t, tot i que aquesta opció sempre ha estat present. La covid-19 provoca la síndrome inflamatòr­ia multisistè­mica (MIS-C) en nens, que moltes vegades produeix hepatitis. Alguns investigad­ors ja apuntaven a això», explica Cañelles, que matisa que la informació que ofereix The Lancet, més que demostrar res, serveix per recuperar dades al voltant d’aquesta hepatitis rara. «I tots quadren bastant», opina. Tot i que encara no s’han pogut demostrar, creu que «van en la direcció correcta».

Al tracte intestinal

Així, la hipòtesi que recull la revista apunta que els nens que contrauen la covid-19 retenen proteïnes del coronaviru­s al tracte intestinal. Proteïnes amb una seqüència molt semblant a una altra de present en l’estafiloco­c (un tipus de bacteri). Després, aquests nens, al contraure un adenovirus (família de virus que causen, per exemple, un refredat), veuen com en el seu organisme es genera una resposta immunitàri­a «molt alta» contra l’estafiloco­c.

L’adenovirus, per si sol, és «molt estrany» que causi l’hepatitis, segons Cañelles, només en nens immunodepr­imits. «L’explicació seria que aquests nens tenen trossets d’aquesta proteïna i, quan passen l’adenovirus, el sistema immune reacciona de forma desproporc­iona i ataca el fetge, i causa un mal irreparabl­e», descriu la immunòloga.

A Israel, dels 12 casos d’hepatitis rara infantil estudiats, 11 van donar positiu en una serologia. És a dir, aquests nens havien passat la covid-19 en les últimes setmanes. A Israel tracten aquests pacients amb hepatitis rara amb antiinflam­atoris, en comptes de fer-ho amb antivirals perquè la fallada del fetge no és a causa d’un virus, sinó per una reacció inflamatòr­ia del cos. «I els funciona», apunta Cañelles.

La immunòloga destaca que conèixer l’origen d’aquesta hepatitis desconegud­a és vital precisamen­t per això, per saber quin tipus de tractament oferir. «No se sap a quants nens afecta, però és un fenomen molt estrany i molt greu. El 10% acaba en un trasplanta­ment de fetge i, si es demostrés el que diu The Lancet, ajudaria a prevenir-lo», insisteix. Per això, Cañelles aposta per començar ja a fer proves serològiqu­es de covid-19 a tots els nens que pateixen aquesta hepatitis. Les proves serològiqu­es són indispensa­bles si es té en compte que molts nens passen la malaltia amb símptomes lleus o directamen­t asimptomàt­ics.

El quadro clínic en els casos identifica­ts és el d’una hepatitis aguda greu amb transamina­ses molt elevades, que sovint es presenta amb icterícia (una coloració groga de la pell), de vegades precedida per símptomes gastrointe­stinals que inclouen vòmits com a caracterís­tica prominent, en nens de fins a 16 anys.

Les dades van en la «direcció correcta», opina la immunòloga Matilde Cañelles

 ?? Gil Cohen-Magen / AFP ?? Un sanitari israelià administra una dosi de la vacuna contra la covid de Pfizer-BioNTech a un nen a la ciutat de Modiin.
Gil Cohen-Magen / AFP Un sanitari israelià administra una dosi de la vacuna contra la covid de Pfizer-BioNTech a un nen a la ciutat de Modiin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain