El Periódico - Català

Àudios de Villarejo lliguen Interior amb l’operació Catalunya

| ▶ Martínez i l’excomissar­i admeten haver pagat a l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola

- ÁNGELES VÁZQUEZ / TONO CALLEJA / CRISTINA GALLARDO

Si la situació processal de l’exsecretar­i d’Estat de Seguretat Francisco Martínez en el cas Kitchen no era gaire encoratjad­ora, perquè ja espera judici, un dels àudios que es van conèixer ahir encara l’hi complica més. En una conversa que manté amb l’excomissar­i José Manuel Villarejo deixa constància que era coneixedor de l’operació Catalunya i la Kitchen, en què es va espiar l’extresorer del PP, Luis Bárcenas.

El diàleg, datat l’agost del 2014, entre el que era número dos del ministeri quan l’encapçalav­a Jorge Fernández Díaz i Villarejo comença parlant dels pagaments amb càrrec als fons reservats que des del Ministeri de l’Interior es feien tant a Vicky Álvarez, que va ser nòvia del primogènit de l’expresiden­t de la Generalita­t Jordi Pujol, com a Sergio Ríos, el xòfer de Bárcenas, al qual es contracta per espiar-lo i tractar d’arrabassar-li la documentac­ió perjudicia­l per al PP que guardés.

El comentari es produeix quan Villarejo li planteja els recels de la primera, al sentir-se enganyada per «Alicia», amb referència a qui llavors era presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, i Martínez respon: «Però nosaltres hem complert». I Villarejo li replica: «Amb el tema de les peles, sí. I seguim».

I aquí introdueix també el ministre, de qui diu que va haver de parlar amb el llavors director adjunt operatiu, Eugenio Pino, perquè Álvarez havia amenaçat Alícia i tenien por que «parlés», malgrat que fes dos anys que li pagaven. Villarejo explica que els pagaments es fan «amb rebuts sense cap mena de capçalera», amb la identitat de «Javier Hidalgo» com a pagador. En aquest moment, Martínez pregunta: «¿I al cuiner qui li paga?», i el seu interlocut­or replica que ell, però també «d’aquesta manera», tot i que amb ell la identitat que fa servir és «Tomás».

Arreglar la situació

A mesura que avança la conversa tornen a certes qüestions com la necessitat de «buscar una solució» que passa per «donar-li de mica en mica les peles, ¡o fer que algú del partit faci el paperot!» pel que fa al conflicte que Álvarez té amb Sánchez-Camacho. «Ella se sent enganyada, perquè diu que li van gravar la conversa» i que li van dir un dia que li donarien 50.000 euros a canvi de la seva firma. «S’ha d’avaluar si aquests 50.000 euros se li poden donar de cinc en cinc, i així la tenim entretingu­da un any», apunta Villarejo.

També es refereix a l’empresari Javier de la Rosa, del qual diu «que va donant batzegades en funció de qui li truca», cosa que li permet anunciar que va «a veure si l’enganya, perquè bastant ja ha rebut», tot i que li reclami més, moment en què comenta que va parlar «l’altre dia amb el Polla (àlies que utilitzava per referir-se a Ignacio López del Hierro, el marit de l’exsecretàr­ia general del PP María Dolores de Cospedal) i li va prometre que ella li pagaria al setembre el que li deu.

Villarejo continua indicant que «els Pujol tenen molta pasta a diversos museus d’Andorra» i recorda la societat que els relaciona amb López del Hierro, cosa que «fot» la imatge del PP, apunta. «No l’hi he volgut dir al Polla i treure velles societats de Hierro amb Jordi Puig (germà de l’exconselle­r Felip Puig)... Utilitzave­n unes romaneses per moure pasta i una d’elles es va arribar a casar fins i tot amb el germà de Puig, i estan posant comptes i pasta al seu nom. L’altre dia em van donar els seus telèfons, i jo li vaig donar l’altre dia els tubs», s’escolta que comenta l’excomissar­i.

En un altre moment de la conversa, l’excomissar­i també assenyala a Martínez la conveniènc­ia que, cada vegada més, sigui ell qui actuï com a únic canal per tractar l’assumpte relatiu a Bárcenas. «No he volgut dir res a María Dolores ni a ell per treure tensions», li va dir, per afegir que «queda molt lleig que li arribi al Barbes, en al·lusió a l’expresiden­t Mariano Rajoy, la informació tant pel partit com des del Ministeri de l’Interior». «Moltes coses s’han malentès per aquesta doble via, i és clar un se n’aprofita i l’altre també, i a sobre, a més, no paguen», va afegir.

 ?? David Castro ?? Jordi Pujol Ferrusola, en una imatge del 2020.
David Castro Jordi Pujol Ferrusola, en una imatge del 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain