El Periódico - Català

Joan Carles I torna a Espanya avui i dilluns es trobarà amb el seu fill

▶ L’emèrit visita el país després de gairebé dos anys vivint a Abu Dhabi per intentar protegir la Corona dels seus escàndols fiscals

- PILAR SANTOS

Per fi la Zarzuela va aclarir ahir a la nit com serà la primera visita de l’emèrit a Espanya. Joan Carles I tornarà aquest dijous i la seva intenció és estar fins diumenge a Sanxenxo (Pontevedra), per assistir a una regata, i viatjar dilluns a Madrid, on es reunirà al palau de la Zarzuela amb el seu fill, Felip VI; la seva dona, la reina Sofia, i altres familiars. Només estarà unes hores a la capital, perquè el mateix dia tornarà als Emirats Àrabs Units. El comunicat oficial de la direcció de l’Estat concreta que Joan Carles I va demanar dimecres a la «tarda» a la Casa del Rei que anunciés la seva visita. Dilluns farà el viatge de tornada a Abu Dhabi, «on ha fixat la seva residència de forma permanent i estable», recorda la Zarzuela.

Negociació complicada

L’emèrit no trepitja el país on va ser cap d’Estat durant gairebé 40 anys des del 3 d’agost del 2020, fa gairebé dos anys. Aquest dia es va saber que se n’anava a viure a l’estranger per posar distància física amb el seu fill, Felip VI, i tractar així que les nombroses informacio­ns sobre la seva fortuna oculta no el perjudique­ssin. L’organitzac­ió del viatge ha sigut complicada. S’ha fet a tres bandes: el Govern, la Zarzuela i els representa­nts de Joan Carles I (el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, i l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán). Un dels esculls més importants ha sigut negociar com s’escenifica­ria el retrobamen­t entre pare i fill.

Ni l’Executiu ni la Casa del Rei, segons ha pogut saber aquest diari, veien apropiat que la primera fotografia de la seva tornada fos en una regata, tot i que això serà el que passarà finalment. L’expectació a la població gallega de

Sanxenxo és alta. Nombrosos mitjans de comunicaci­ó han traslladat equips al municipi per obtenir la primera imatge de la tornada de l’emèrit. Joan Carles I s’allotjarà en una casa propietat del seu amic Pedro Campos, empresari i president del club nàutic. No dormirà cap dia al palau de la Zarzuela, perquè, segons va dir ja en una carta que li va enviar al seu fill al març, en les seves visites triarà residèncie­s «en àmbits de caràcter privat».

La reina Sofia, que és a Miami en un viatge privat on assistirà a l’arribada al port del barco escola Juan Sebastián de Elcano, tornarà diumenge i es podrà retrobar amb el seu marit dilluns en un dinar familiar.

Les desavinenc­es entre els reis per organitzar aquest viatge es van començar a notar diumenge. Felip VI va viatjar a Abu Dhabi per donar el condol a la família reial per la mort del xeic Khalifa bin Zayed al-Nahyan, però no va anar a visitar Joan Carles I.

El viatge del cap de setmana

Hores després, l’emèrit va fer saber a alguns amics seus, entre altres el periodista Fernando Ónega, que tenia previst viatjar a Espanya aquesta setmana per anar, «dissabte», a la regata del Reial Club Nàutic de Sanxenxo (que comença divendres). La notícia va sorprendre, perquè la Casa del Rei havia especifica­t fa uns dies que anunciaria el primer desplaçame­nt de Joan Carles I a Espanya.

El monarca torna després de veure com, al març, la fiscalia tancava les investigac­ions fetes pel cobrament de 65 milions d’euros per l’AVE a la Meca, l’ús de targetes opaques i el fons del paradís fiscal de Jersey. La carpetada es va basar en la falta d’indicis de criminalit­at, per la inviolabil­itat del cap d’Estat per la Constituci­ó, la prescripci­ó dels delictes i les dues regularitz­acions fiscals que va fer.

Ni l’Executiu ni la Casa del Rei volien que la primera foto de l’emèrit al tornar fos en una regata

 ?? Jesús Hellín / Europa Press ?? El rei emèrit Joan Carles.
Jesús Hellín / Europa Press El rei emèrit Joan Carles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain