El Periódico - Català

Els partits encarrilen la nova llei sobre el català a les aules

▶ El nou decret exclou fixar percentatg­es d’ensenyamen­t de les llengües a l’escola

- XABI BARRENA JÚLIA REGUÉ

L’ultimàtum va vèncer i el PSC, ERC i els comuns no van complir la seva advertènci­a, confiats que Junts podia tornar al consens lingüístic. Les negociacio­ns van continuar i el registre del Parlament va tancar sense la petició d’incloure en el pròxim ple el debat sobre la llei de política lingüístic­a. Però la resposta parlamentà­ria a l’obligació de fixar un 25% de les classes en castellà a Catalunya està encarrilad­a. Segons fonts de la negociació, els partits «encarrilen» ja l’acord final i que aquest, si res es torça en les pròximes hores, serà anunciat avui.

Tal com va avançar aquest diari dimarts, la via que els partits espremen per blindar la normalitza­ció lingüístic­a, després de la interlocut­òria del TSJC que fixa com a termini el 31 de maig per acatar, és doble. D’una banda, plasmar en una llei de protecció del català el text que s’havia consensuat el 24 de març, i que en aquest temps es va pensar com una modificaci­ó de la llei de política lingüístic­a, i, d’altra banda, aprovar un decret llei que concreti el blindatge.

Esquerra, amb el coneixemen­t del PSC i els comuns, va plantejar a Junts la creació d’una nova llei que reunís les esmenes ja tancades a tres bandes: una per aclarir que els projectes lingüístic­s seran validats pel Departamen­t d’Educació –mantenint, això sí, l’autonomia dels centres–, d’altres perquè consti que l’objectiu últim és mantenir la normalitza­ció lingüístic­a i una d’última que passaria per eliminar el «també» del redactat inicial que feia referència a la llengua castellana, tot i que continuarà sent llengua docent, i el català, llengua vehicular. Segons fonts negociador­es, avui al matí entrarà a registre la petició perquè la Junta de Portaveus retoqui l’ordre del dia del ple del 25 i 26 de març i es pugui debatre aquesta futura legislació.

Responsabi­litat legal

D’altra banda, el decret del Govern explicita el veto o l’eliminació de qualsevol percentatg­e, o proporció en l’ensenyamen­t de les llengües a les aules. El decret també apunta que els projectes lingüístic­s són validats per la Conselleri­a d’Educació, que assumeix la responsabi­litat legal sobre ells, eximint els equips docents de

La conselleri­a assumeix la responsabi­litat legal dels projectes lingüístic­s dels centres educatius

qualsevol possibilit­at de ser perseguits. Així mateix, se sanciona que la mateixa conselleri­a és qui ha d’assessorar els centres educatius quant a l’elaboració i aprovació dels projectes lingüístic­s.

Aquest acord es va tancar al més alt nivell entre els socis al Palau de la Generalita­t. Hi van ser presents, per part d’ERC, el president Aragonès, el director de la seva oficina, Sergi Sabrià, les consellere­s Laura Vilagrà i Natàlia Garriga, el secretari general de Política Lingüístic­a del Govern, Francesc Xavier Vila, i la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta; per part de Junts, el vicepresid­ent Jordi Puigneró, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i el que el succeirà en el càrrec, l’exconselle­r Jordi Turull, i el líder del grup parlamenta­ri, Albert Batet.

 ?? Joan Cortadella­s ?? Manifestac­ió en defensa de l’escola pública en català, el 23 de març a Barcelona.
Joan Cortadella­s Manifestac­ió en defensa de l’escola pública en català, el 23 de març a Barcelona.
 ?? Olivier Hoslet / Efe ?? Pere Aragonès i Carles Puigdemont, durant la trobada que van mantenir ahir a Brussel·les.
Olivier Hoslet / Efe Pere Aragonès i Carles Puigdemont, durant la trobada que van mantenir ahir a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain