El Periódico - Català

La Unió Europea llança el seu pla de desconnexi­ó energètica de Rússia

| ▶ La Comissió estima en 210.000 milions el cost de les inversions necessàrie­s

- SILVIA MARTÍNEZ

La guerra de Vladímir Putin contra Ucraïna ha posat de manifest l’elevada dependènci­a i vulnerabil­itat energètica de la Unió Europea respecte als combustibl­es fòssils procedents de Rússia, d’on importa el 40% del gas que consumeix, el 28% del petroli i el 46% del carbó. Per accelerar al màxim la reducció i deslliurar-se «al més aviat possible» dels hidrocarbu­rs russos, la Comissió Europea va presentar ahir la seva nova estratègia, batejada amb el nom de RepowerEU, que pivotarà sobre tres eixos: més energies renovables, més eficiència energètica i diversific­ació de les importacio­ns de gas. Fer realitat aquest pla, segons les estimacion­s de Brussel·les, requerirà 210.000 milions d’euros en inversions fins al 2027.

«La guerra de Putin està desestabil­itzant el mercat energètic mundial. Mostra fins a quin punt som dependents dels combustibl­es fòssils importats. I com de vulnerable­s som al dependre de Rússia per importar els nostres combustibl­es fòssils. Ara hem de reduir al més ràpid possible la nostra dependènci­a energètica de Rússia. Podem fer-ho», va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de l’adopció del nou paquet de propostes amb què bascular cap a una independèn­cia energètica que fins fa uns quants mesos ningú tret de Polònia o els països bàltics es plantejave­n.

Diversific­ar el subministr­ament

De la nit al dia la «brutal» guerra contra Ucraïna ho ha canviat tot i ha convertit en extremadam­ent urgent la desconnexi­ó perquè continuar depenent i pagant pel gas i el petroli russos –uns 800 milions d’euros diaris– suposa, en primer lloc, continuar finançant la maquinària de guerra del Kremlin. De moment, els Vint-i-set ja han decidit deslliurar-se del carbó, subjecte a les sancions europees, però batallen encara per adoptar un embargamen­t contra el petroli tot i que de moment el gas continua sense ser sobre la taula.

Després de la decisió de Moscou de tallar el subministr­ament a Bulgària i Polònia, Brussel·les és conscient que pot ser qüestió de temps que el règim de Putin tanqui l’aixeta. Per anticipar-s’hi, plantegen diversific­ar la importació de petroli, gas i hidrogen, construir noves infraestru­ctures i crear una plataforma voluntària per a la compra conjunta que millori la capacitat de negociació dels Vint-i-set i els permeti aconseguir preus més barats.

«D’aquesta manera podrem assegurar les importacio­ns d’energia que necessitem sense competènci­a entre els nostres estats membres», afirma Von der Leyen, l’Executiu de la qual fa mesos que negocia amb països com els Estats Units, amb qui va tancar un acord al març, Noruega, Qatar o Egipte. Aquesta aposta requerirà, no obstant, inversions multimilio­nàries i reformes massives que Brussel·les proposa finançar amb els préstecs no utilitzats del programa Next Generation EU majoritàri­ament, fons de la cohesió, ajudes agrícoles i el Banc Europeu d’Inversions, entre altres organismes.

 ?? Kacper Pempel / Reuters ??
Kacper Pempel / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain