El Periódico - Català

Rússia expulsa 27 diplomàtic­s espanyols però deixa l’ambaixador

▶ La decisió es pren en reciprocit­at per una expulsió equivalent d’Espanya a l’abril

- MARIO SAAVEDRA

El Govern rus va ordenar ahir l’expulsió de 27 diplomàtic­s de l’ambaixada espanyola a Moscou i del consolat general a Sant Petersburg, en reciprocit­at per la mesura en el mateix sentit adoptada per Espanya el 5 d’abril, segons va informar el Ministeri d’Exteriors del país a través d’un comunicat. Els dona set dies per anar-se’n del país des de l’entrega de la nota a l’ambaixador. Rússia també va anunciar ahir l’expulsió de 58 diplomàtic­s europeus més: 34 francesos i 24 italians.

«De la part russa se li va presentar [a l’ambaixador espanyol] una enèrgica protesta en relació amb l’anunci provocatiu fet per Madrid de declarar persona non grata 27 empleats de les representa­cions russes a Espanya», va assenyalar el departamen­t que dirigeix Serguei Lavrov a través d’un comunicat, va informar Efe, amb referència a les expulsions del 5 d’abril per part d’Espanya. «Aquest pas inamistós es reflectirà negativame­nt en les relacions russoespan­yoles», va avisar.

L’ambaixador espanyol a Moscou, Marcos Gómez, va ser convocat davant el Ministeri d’Exteriors rus a la una del migdia d’ahir amb l’objectiu de traslladar-li la «ferma protesta» del Govern rus.

Espanya, per la seva banda, va rebutjar la decisió adoptada per la Federació Russa. «Les autoritats russes justifique­n aquesta decisió partint de la reciprocit­at per l’expulsió de 27 funcionari­s de l’ambaixada russa a Madrid, notificada el mes d’abril. No obstant, l’expulsió decidida llavors per les autoritats espanyoles es va basar en motius de seguretat degudament justificat­s, que no es donen en aquest cas», va assegurar el Ministeri d’Exteriors en un comunicat.

«La feina del personal de l’Ambaixada d’Espanya davant la Federació Russa, el profession­alisme de la qual aquest ministeri vol posar en relleu, sempre ha respectat plenament les obligacion­s previstes en la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiq­ues i la Convenció de Viena de Relacions Consulars», va apuntar.

«Ho estàvem esperant»

Poc abans que es conegués el comunicat del Kremlin, el titular d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va assegurar davant els mitjans de comunicaci­ó als passadisso­s del Congrés, on el ministre va comparèixe­r: «Ja vaig dir quan vam anunciar l’expulsió dels 27 diplomàtic­s i personal rus que en aquestes situacions es donava una reciprocit­at simètrica o gairebé simètrica, i que ho estàvem esperant».

El 5 d’abril, el Govern espanyol va acordar expulsar 25 diplomàtic­s i personal de l’ambaixada russa a Espanya perquè va considerar que representa­ven «una amenaça per a la seguretat» del país i també com a mostra de rebuig de l’actuació de les tropes russes a Ucraïna. Poc abans s’havia conegut la matança de civils de Butxa, tot i que aquest fet no es va esmentar explícitam­ent com a raó de l’expulsió dels diplomàtic­s.

Des d’aleshores, s’esperava la resposta diplomàtic­a del Ministeri d’Exteriors de Rússia, que finalment va arribar ahir.

 ?? Iuri Kotxetkov / Efe ?? L’ambaixador Marcos Gómez abandona el Ministeri d’Exteriors rus després de conèixer les expulsions, ahir.
Iuri Kotxetkov / Efe L’ambaixador Marcos Gómez abandona el Ministeri d’Exteriors rus després de conèixer les expulsions, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain