El Periódico - Català

Pequín ordena tests massius de covid i imposa un semiconfin­ament

▶ En alguns barris de la capital el teletrebal­l és obligatori i l’única sortida és al supermerca­t

- ADRIÁN FONCILLAS

Van tancar gimnasos, cines i llocs turístics. També bars i restaurant­s. I quan els va tocar als parcs, els pequinesos van mirar al riu Liangma, un miracle urbanístic recent. Aquest inhòspit i pudent canal de ciment i matolls va florir tres anys enrere en un delicat passeig fluvial enjardinat. En aquesta cicatriu horitzonta­l entre el segon i quart anell de circumval·lació, gairebé 800.000 metres quadrats, s’hi havien amuntegat els pequinesos en les últimes setmanes per disfrutar de l’incipient estiu després d’un hivern llarguíssi­m i el brevíssim tràmit primaveral. Dilluns a primera hora estava envoltat amb tanques. Es van acabar els pícnics a l’herba, els passejos amb bicicleta i els concerts improvisat­s.

Molts parlen d’un semitancam­ent de facto, amb el treball a casa recomanat en uns barris i obligatori en d’altres, i sense gaires més opcions que el supermerca­t i els tests diaris. A cada cantonada i a qualsevol hora es veuen files de pequinesos esperant que el funcionari els burxi a la boca. L’obligació es ventila en tot just uns minuts, sense incomodita­ts ni protestes, i amb l’amenaça que escaquejar-se tenyirà de vermell el codi de salut del telèfon mòbil que s’exigeix als escassos espais públics oberts. També el reclamen des d’aquest matí a l’entrada dels hutongs, els barris antics de carrerons i cases baixes.

Evitar el tancament de Xangai

Pequín ha anunciat aquesta setmana una nova ronda de tests diaris a la majoria de districtes. La finalitat és controlar el brot i impedir que adquireixi les dimensions que han obligat a fer el dolorós i llarg tancament de Xangai. Des del seu inici han revelat xifres sobre la cinquanten­a de casos amb tossuda regularita­t. Els 69 d’aquest dimarts van generar certa inquietud i els 49 d’ahir, amb quatre casos a la comunitat, van tornar la rutina. Molt lluny queden els 13.000 casos diaris que va esperar Xangai per imposar la quarantena integral. El turment en el pulmó financer de la Xina sembla, aquesta vegada sí, que arriba a la seva fi després de sis setmanes, 620.000 casos i 576 morts. Els contagis s’han estabilitz­at per sota del miler quan van

El confinamen­t total a Xangai comença a relaxar-se després de sis setmanes, 620.000 casos i 576 morts

fregar els 30.000 en la seva cúspide i, més important encara, s’han enllaçat tres dies sense casos a la comunitat. És el requisit que havien fixat les autoritats per afluixar el tancament.

La ciutat mostra símptomes de desemmandr­ir-se. Alguns negocis i parcs han reobert, tornen a circular un grapat de línies de bus i trens i a les xarxes socials circulen fotos de xangaineso­s al supermerca­t o la perruqueri­a. Les restriccio­ns es mantenen en vastes zones, com la Concessió Francesa, el cèntric i cosmopolit­a districte xangainès. En altres districtes es permetrà que els veïns surtin dues vegades de casa en els pròxims quatre dies i mai més de quatre hores.

El pla preveu una obertura gradual que prioritzar­à la indústria per sortir del sotrac econòmic. Les estadístiq­ues oficials revelades aquesta setmana remarcaven que la producció industrial i les vendes a la menuda van patir a l’abril les caigudes més grans en més de dos anys. No hi ha notícies encara sobre les escoles, cines i altres centres d’oci. Molts xangaineso­s són escèptics davant les notícies de l’imminent alliberame­nt, conscients que ja se’ls havia anunciat abans i que el tancament només duraria quatre dies.

Pequín lliga curt el seu brot, Xangai entreveu el final del túnel i la Xina continua alarmant-se davant qualsevol presència de la covid. Els dos últims brots s’han localitzat a Guang’an (província de Sichuan) i a Tianjin, a una hora escassa de Pequín. ■

 ?? Aly Song / Reuters ?? Un treballado­r amb vestit protector en un carrer de la ciutat de Xangai, totalment confinada.
Aly Song / Reuters Un treballado­r amb vestit protector en un carrer de la ciutat de Xangai, totalment confinada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain