El Periódico - Català

El Govern aprovarà dimarts el PERTE dels xips

▶ El president ‘vendrà’ el projecte a les firmes del sector en el Fòrum de Davos

- S. L.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que el projecte estratègic per a la recuperaci­ó i transforma­ció econòmica (PERTE) sobre semiconduc­tors (microxips) s’aprovarà la setmana que ve. En l’obertura del fòrum empresaria­l Espanya-Qatar, Sánchez va avançar que aquest serà l’eix central del seu «treball» en el Fòrum de Davos, que se celebra la setmana vinent, per vendre el projecte a les «grans companyies del sector» i, així, atraure inversors cap aquest país. «Volem fer d’Espanya un lloc de referència i d’avantguard­a per a la fabricació de microxips i semiconduc­tors al continent europeu», va remarcar el president del Govern durant el seu discurs.

Aquest projecte, anunciat pel mateix Sánchez fa un mes, comportarà una inversió pública d’11.000 milions d’euros per impulsar la producció a Espanya d’un component clau per a la producció de cotxes elèctrics, telèfons mòbils o ordinadors. D’aquesta manera, Espanya mirarà de reduir la dependènci­a dels països asiàtics –Taiwan, Corea del Sud i la Xina són els principals productors– i impulsar la seva autonomia estratègic­a. La crisi provocada per la covid-19 va produir una interrupci­ó en la cadena de subministr­ament de semiconduc­tors a tot el món, cosa que va produir l’alentiment de la producció i venda d’alguns productes com els automòbils o les videoconso­les, les vendes de les quals es racionalit­zen. A la pandèmia es va sumar la guerra d’Ucraïna, que ha provocat un xoc en l’oferta davant el pes exportador d’aquests països sobre determinad­es matèries primeres.

Inversions qatarianes

El PERTE sobre microxips i semiconduc­tors serà el desè en ser aprovat pel Govern amb càrrec als fons europeus. L’Executiu ha impulsat nou projectes estratègic­s: el PERTE per al desenvolup­ament del vehicle elèctric i connectat; el de salut d’avantguard­a; el d’energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzem­atge; l’agroalimen­tari; el de la nova economia de la llengua; el de l’economia circular; el naval; l’aeroespaci­al i el de la digitalitz­ació de l’aigua.

En aquest sentit, Pedro Sánchez va convidar les empreses qatarianes a invertir a Espanya, «un país segur, acollidor i amb una clara aposta en avançar cap a grans transforma­cions». El president va agrair a l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad alThani, la seva «confiança» en «l’economia i les empreses espanyoles» al comprometr­e’s a realitzar inversions per valor de 4.720 milions d’euros. ■

 ?? El Periodico ?? Un semiconduc­tor.
El Periodico Un semiconduc­tor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain