El Periódico - Català

Espanya i Qatar estrenyen llaços amb ‘Next Generation’ de fons

▶ Sánchez considera la promesa d’inversió de l’emir com «un gest de confiança» cap a l’economia espanyola

- SARA LEDO

Espanya i Qatar estrenyen les seves relacions econòmique­s i polítiques amb la visita de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani a Madrid. I així va quedar patent en un fòrum econòmic, celebrat ahir a la seu de la CEOE, amb els elogis dels empresaris dels dos països cap als seus homòlegs. L’esdevenime­nt va ser inaugurat pel president Pedro Sánchez, que va qualificar d’«un gran gest de confiança per a l’economia i les empreses espanyoles» els 4.720 milions d’euros en inversions a Espanya anunciats per l’emir en el sopar de gala el dia anterior. El 2020, l’estoc d’inversió va ser de 2.679 milions d’euros, segons l’ICEX.

«Aquesta visita suposarà un abans i un després en les relacions econòmique­s i polítiques entre Qatar i Espanya», va dir Sánchez, davant el cap de la CEOE, Antonio Garamendi, i altres empresaris espanyols, com Ignacio Sánchez Galán, president d’Iberdrola, empresa l’accionista més gran de la qual és el fons sobirà qatarià QIA; la vicepresid­enta del grup Antolín, María Helena Antolín, o el president de Navantia, Ricardo Domínguez. A falta de conèixer la destinació de les inversions que promet Doha i el període en què es farà ús d’aquests diners, fonts de l’Executiu indiquen que aquesta pluja de milions estarà lligada als projectes estratègic­s (PERTE) nascuts dels fons europeus, que tenen com a eixos centrals la transforma­ció ecològica i digital. I Garamendi va confirmar que l’energia serà un dels sectors als quals anirà a parar aquest gairebé bilió de pessetes, no en va Qatar és un dels principals inversors en aquest sector a Espanya, així com en el financer.

Espanya ha dissenyat una desena de grans projectes per impulsar les inversions en diferents àrees com el PERTE per al desenvolup­ament del vehicle elèctric i connectat; el de salut d’avantguard­a, el d’energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzem­atge; l’agroalimen­tari; el de la nova economia de la llengua; el de l’economia circular; el naval; l’aeroespaci­al, el de la digitalitz­ació de l’aigua, així com un altre de semiconduc­tors i microxips, que Sánchez ha anunciat, que s’aprovarà la setmana vinent.

«Aquesta visita ens brinda l’oportunita­t d’enfortir l’economia espanyola a través dels fons europeus de recuperaci­ó», va afegir l’empresari qatarià Sheikh Khalid bin Thani al-Thani, conseller a Prisa, i copresiden­t juntament amb Ignacio Sánchez Galán del Comitè Empresaria­l Qatar-Espanya, una aliança creada el 2021 per impulsar el «diàleg» entre empreses en l’àmbit de «la cultura, l’art, l’economia o la indústria», segons va indicar el qatarià.

Acords de col·laboració

«Qatar s’està obrint al món i Espanya pot i vol participar», va dir el president espanyol

Durant la jornada es van firmar diversos acords de col·laboració, entre ells, un memoràndum d’entesa (MoU) entre el fons sobirà qatarià QIA i Cofides per «identifica­r oportunita­ts d’inversió alineades amb el pla de recuperaci­ó» espanyol, així com un acord entre Iberdrola i l’Agència de Promoció de la Inversió de Qatar (IPA Qatar) per «avançar en la digitalitz­ació del sector elèctric de Qatar.

«Qatar és un país que s’està obrint al món i Espanya pot i vol participar», va dir Pedro Sánchez, amb l’objectiu de contribuir al desenvolup­ament del país en sectors essencials en els quals ja té presència a través d’empreses com Acciona o Aigües de València. Fins i tot va remarcar Sánchez l’oportunita­t que suposa la celebració del mundial de futbol l’any que ve, en el qual les empreses espanyoles poden participar en la construcci­ó d’infraestru­ctures. ■

 ?? J. Hellín / Europa Press ?? A primera fila, el ministre de Finances i Economia de Qatar i la vicepresid­enta Nadia Calviño.
J. Hellín / Europa Press A primera fila, el ministre de Finances i Economia de Qatar i la vicepresid­enta Nadia Calviño.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain