El Periódico - Català

Les empreses tenen actualment menys directives que el 2008

| ▶ La proporció cau al nivell precovid (16,8%), però es redueix en un punt la bretxa salarial

- PAULA CLEMENTE

Poc abans que la crisi financera arribés a Espanya, gairebé dos de cada deu llocs d’alta direcció estaven ocupats per dones. Catorze anys més tard, la xifra ni tan sols arriba al 17%. A més, aquesta proporció és dos punts inferior a la de l’any passat, quan el 19,5% marcat el 2008 semblava a prop de batre’s. I si bé ICSA Group i EADA Business School, responsabl­es de la recopilaci­ó i anàlisi de les dades, associen el repunt del 2021 a la flexibilit­at laboral que van implicar les mesures anticovid, també alerten dels perills que anticipa la tendència: «Ara estem una altra vegada en crisi, si no canviem, anirem a pitjor».

Així ho van advertir ahir la professora d’EADA, Aline Masuda, i la sòcia directiva de consultori­a d’ICSA, Indry Canchila. Les dues expertes van explicar que la tornada a l’oficina i als viatges de negoci han penalitzat més la dona, que habitualme­nt té més necessitat de conciliaci­ó per ser qui s’ocupa de les cures i les tasques a la llar, i que, a més, elles arriben a l’escenari postpandèm­ic molt més cremades precisamen­t per això. «És com si el que ens va ensenyar la covid bàsicament no hagués existit», van assenyalar Masuda i Canchila, destacant que la proporció de dones directives és, efectivame­nt, molt similar a la del 2019 i 2020.

Bretxa salarial

El seu informe també reflecteix, un any més, que la quota és pitjor especialme­nt en el cas de la direcció general (en aquest estament no hi ha ni un 9% de dones), als llocs de direcció comercial (7,6%) i en la direcció de producció (5,9%). A més, si bé la pitjor part se l’emporten les directives en general, la tendència es reprodueix en els comandamen­ts mitjans –on hi ha prop de set homes per cada tres dones–, i entre els empleats, on ells són el 54%. «Això evidentmen­t reflecteix que com més responsabi­litat, menor presència de dones», va analitzar la consultora d’ICSA. «Tenim càrrecs directius molt masculinit­zats i en els quals es remunera millor als homes que a una dona», va afegir. «Tenim posicions poc adaptables, obsoletes,

«Hi ha càrrecs directius molt masculinit­zats en els quals es remunera millor els homes que una dona»

poc flexibles i que no permeten la integració de la dona entre la seva vida profession­al i personal», va afegir Masuda.

En concret, la diferència mitjana de sou anual està aquest any entorn dels 10.000 euros, cosa que suposa una bretxa salarial del 13%, un punt menor a la que identifica­va el mateix estudi l’any passat. Aquesta discreta millora no es reprodueix, no obstant, en els comandamen­ts mitjans, ni en els empleats. Aquests últims cobren uns 2.800 euros més que elles a l’any de mitjana, una distància pràcticame­nt igual a la del 2021. Els seus caps, en canvi, guanyen de mitjana aquest any 5.000 euros més que les seves caps, una bretxa del 12,6%, més d’un punt percentual més que la d’un any enrere.

«Tenim un sistema que tendeix a discrimina­r la dona, que definitiva­ment l’ha anat deixant fora», van concloure les ponents, alertant, a més, que aquesta situació porta inevitable­ment a pensions de jubilació molt dispars. I que, lluny de millorar, aquests primers símptomes d’empitjoram­ent poden agreujar-se dràsticame­nt si els problemes econòmics derivats de la pandèmia i la guerra a Ucraïna s’allarguen.

 ?? Nuria Soler ?? Convenció anual de l’associació de directius i executius d’Aragó.
Nuria Soler Convenció anual de l’associació de directius i executius d’Aragó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain