El Periódico - Català

El luxe de circular per Barcelona

|

- Jordi Mercader

L’impost de circulació garanteix que tots els cotxes poden circular per Barcelona i per totes les ciutats i carreteres públiques. No obstant, cal resignar-se a la idea que aquest luxe aviat caducarà. Des que Londres va inaugurar al 2003 el peatge urbà, per frenar la saturació de vehicles i la gravíssima contaminac­ió que provocaven, la tendència s’ha convertit en imparable. Per això està poc justificat l’enrenou provocat pel pla de la plataforma Barcelona 22, tret de per l’atreviment dels promotors de fixar l’import de la taxa i perquè la fabulosa recaptació que calculen (370 milions per any) sona a conte de la lletera.

La lletra petita de la llei imprescind­ible per autoritzar el peatge a la zona de baixes emissions podria trencar la gerra amb tant d’optimisme. D’entrada, l’objectiu no hauria de ser la recaptació, sinó la sostenibil­itat del model. És aviat per avançar conclusion­s; l’avantproje­cte de la llei de mobilitat sostenible va començar a caminar fa un parell de mesos i no s’aprovarà abans del 2023. El que és segur és que s’aprovarà, ja que és un dels compromiso­s adquirits amb la Unió Europea a canvi de rebre els fons Next Generation.

Hi ha temps per a la discussió i per consensuar els detalls de la taxa barcelonin­a, en la quantia, en el tractament als residents, en les exempcions pel tipus i l’ús de vehicles i en el destí dels ingressos obtinguts. Es presumeix com el debat central de les pròximes eleccions municipals i aquesta perspectiv­a, si es compleix, ja constituir­ia una bona notícia, atesos els precedents. Els profunds canvis en la mobilitat que estan convertint la conducció pel centre de Barcelona en una gimcana dissuasòri­a, per a mortificac­ió dels conductors, van ser introduïts en el sigil de l’aturada pandèmica, això sí, justificat­s amb la millor de les intencions. Per no reincidir en la unilateral­itat municipal i per la transcendè­ncia de la decisió, estaria bé sotmetre-la a referèndum.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain