El Periódico - Català

Plantes beneficios­es per als gats

- VEGA S. SÁNCHEZ

L’herba gatera o catnip desprèn una forta olor que atrau de forma irresistib­le els gats, als quals alleuja l’estrès

Els felins domèstics senten atracció per plantes i flors, i no és estrany que les olorin o roseguin. Així com cal anar molt amb compte amb aquelles plantes que són tòxiques per als gats, n’hi ha d’altres que podem tenir a casa sense cap temor que s’hi acostin. Al contrari, els aporten benestar.

Els gats són animals curiosos i tendeixen a acostar-se a tot arreu per ensumar. Les plantes i flors d’interior o exterior els atrauen d’una manera exagerada, per la qual cosa cal anar molt amb compte si en l’entorn hi ha plantes tòxiques per a ells, com els baladres. Però hi ha plantes que no només no són perjudicia­ls, sinó que fins i tot són beneficios­es per a ells.

Els gats són animals extremadam­ent pulcres, que dediquen a acariciar-se bona part de la jornada. Tampoc descuiden la seva cura interior i no és estrany que roseguin plantes o herbes per purgar-se i eliminar els cabells que hagin engolit en la seva higiene diària, que regurgiten en forma de boles, així com pols, petits insectes, terra o trossets de tela que hagin menjat per error.

Les plantes més beneficios­es per als gats són:

1

Herba gatera. També anomenada catnip, nepeta cataria, nepta i menta o alfàbrega dels gats, és el verd que no pot faltar a cap llar en la qual convisquin felins, ja que alleuja l’estrès i els tranquil·litza. És una planta perenne que desprèn una forta olor de menta que atrau irresistib­lement prop del 80% dels gats. Contenen nepetalact­ona, una molècula que s’uneix als receptors de les neurones sensitives dels animals i els provoca un efecte al·lucinogen i narcòtic, que dura, entre 5 i 15 minuts, que els fa caçar ratolins imaginaris o ajeure’s de cara amunt com si estiguessi­n ebris. És una planta molt beneficios­a que actua també en els humans per pal·liar problemes de nerviosism­e i mals de cap per les seves propietats sedants.

2

Valeriana. La Valeriana officinali­s produeix efectes similars als que provoca inicialmen­t el catnip. Els gats que l’engoleixin solen rebolcar-se sobre les arrels i mostren signes d’excitació. La planta estimula el sistema nerviós del gat d’una forma similar a com ho fan les seves hormones quan està en zel, cosa que els causa una sensació d’eufòria, plaer i benestar. És a dir, els provoca l’efecte contrari que als humans: a una persona prendre valeriana la tranquil·litza, mentre que als gats els excita sobre manera.

3

Olivera. Conegut com el catnip mediterran­i, conté oleuropein­a o oleuropeòs­id, substància que provoca un efecte afrodisíac als gats bastant menys conegut que el del catnip, però de resultats molt similars: relaxants. Qualsevol part de l’arbre és efectiu, però té una concentrac­ió major de substàncie­s narcòtique­s a les seves fulles, que són les que el gat preferirà rosegar.

4

Regalèssia. És un potent digestiu tant per a humans com per a gats i altres animals, a més que neteja la sang i té propietats antiinflam­atòries que poden ser molt útils per a gats amb artritis. A més protegeix les mucoses de l’aparell respirator­i i digestiu, ajuda a cicatritza­r les úlceres a l’estómac i inhibeix les secrecions gàstriques. Actua com un antibiòtic natural, que prevé contra l’acció de virus i bacteris.

5

Camamilla. També coneguda com a camamilla comuna o romana (Chamaemelu­m nobile o Anthemis nobilis), té els mateixos efectes en gats que humans: és relaxant i alleuja els problemes gastrointe­stinals. També tracta infeccions cutànies i és antisèptic­a: és eficaç per combatre els bacteris, virus i fongs. El gat pot rosegar la flor, però és preferible barrejar l’herba amb els seus aliments o fer una infusió i posarl’hi amb l’aigua a l’abeurador.

6

Julivert i farigola. El julivert és beneficiós per al sistema urinari tant d’animals com de persones, per la qual cosa està indicat per a gats amb infeccions urinàries o càlculs renals. La farigola permet enfortir el sistema immunitari i ajuda a combatre malalties als gats com la cistitis, la bronquitis o els còlics gràcies a les seves propietats expectoran­ts, antitosive­s, balsàmique­s i diürètique­s.

7

Romaní. És un potent repel·lent natural de mosquits i una àmplia varietat d’insectes, i els gats ho saben. Així que es fregaran i es cobriran amb el romaní per foragitar els bitxos. A més, en combinació amb la menta i el poliol resulta molt efectiu contra les puces i provoca un efecte calmant als gats. El seu ús en felins és tòpic i no solen menjar-se la planta, només s’hi refreguen. ■

www.elperiodic­o.com/entre-todos

Podeu llegir més cartes i publicar els vostres articles a:

 ?? Alex Bargain / Pexels ?? Un cadell de gat ensuma una flor.
Alex Bargain / Pexels Un cadell de gat ensuma una flor.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain