El Periódico - Català

Quanta raó tenia la meva professora

- Manuel Fernández

Al principi, a tots ens semblava una persona més que curiosa. La Conchita, com ella ens va indicar que l'anomenéssi­m, era la nostra professora de ciències al batxillera­t. Aparentava ser un generalíss­im tret de l’antic règim, que marcava el pas al so dels seus talons quatre vegades per setmana a cada una de les sis aules en les quals impartia classe de ciències. Quan entrava, es feia el silenci, tots guardàvem els llibres i li prestàvem atenció fins a l’últim segon de la classe.

Un dia, vaig arribar tard a la seva classe amb un justifican­t a la mà firmat per la meva mare, que deia que m’havia quedat adormit. Les seves paraules feien al·lusió a un motiu injustific­able respecte a la puntualita­t i, per descomptat, tenia tota la raó. L’endemà, el mateix cas, però d’una de les nostres companyes. La seva justificac­ió no va ser cap altra que aquesta: «Profe, estic amb la regla i no vaig aconseguir aixecar-me fins que em va fer efecte el xut». Amb 1516 anys, tots els mascles érem uns ignorants compulsius de la vida i menyspreàv­em la inherent desigualta­t que, des del nostre punt de vista masculí, només la Conchita cometia: justificar pràcticame­nt totes les faltes de les nostres companyes en període menstrual.

I quanta raó tenia. Gairebé 10 anys després, en què hem crescut i ja molts de nosaltres convivim amb les nostres parelles, aplaudeixo la decisió de la Conchita. Tot i que és una cosa que per simples causes biològique­s està implícita en el cos femení, és totalment injust, des del meu encara ignorant punt de vista, la quantitat de dolor i de patiment que produeix en ocasions. Ara, l’avantproje­cte de la nova llei de l’avortament contempla baixes laborals de tres dies en períodes menstruals, a més de moltes altres modificaci­ons de drets totalment necessàrie­s per a elles. Creguin-me, homes: els fan falta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain