El Periódico - Català

9 Barris Acull, 20 anys treballant la convivènci­a

- HELENA LÓPEZ

Entre els molts impossible­s fets possibles per aquest batallador grup de veïnes durant els últims 20 anys, Lourdes Ponce, presidenta de la tribu, destaca l’Unidos por el flow, disc que van gravar junts membres dels Ñetas i els Latin Kings el 2008, després d’un laboriós treball comunitari. «Havia arribat un moment en què el missatge criminalit­zador de les television­s era tal que les dones del barri estaven assegudes en un banc, veien arribar un xaval amb la gorra i els pantalons caiguts i se n’anaven terroritza­des. Sentien veritable pànic sense que els nois els haguessin fet mai res, només amb veure’ls», relata. Era a mitjans de la primera dècada dels 2000 i 9 Barris Acull tenia pocs anys de vida, però molt clar quin era el motiu de la seva existència: precisamen­t evitar aquest tipus de situacions. En paral·lel a aquest caldo de cultiu, es donava el cas que els joves vinculats als Latin Kings s’havien acostat el Kasal de Joves de Roquetes i els Ñetas al de la Prosperita­t, així que,com és tradició al districte, van pensar com treballar en xarxa des dels dos espais germans.

«En realitat, parlaves amb les veïnes i el fet que els joves de Roquetes es barallessi­n amb els de la Prosperita­t havia passat sempre, no era res nou. ¿Per què, llavors, estigmatit­zàvem aquells xavals?», reflexiona la Lourdes, l’objectiu de la qual és sempre demostrar (amb raó) que «som més iguals que diferents». Recorda també l’impression­ant concert que van organitzar en les pistes de Via Favència. «Ho teníem tot organitzat perquè no es creuessin. Primer actuaven uns i després els altres per evitar qualsevol conflicte, però al final van acabar junts a l’escenari cantant una cançó. Va ser espectacul­ar», prosseguei­x emocionada recordant també el pacte que tenien amb els Mossos d’Esquadra: els van demanar, sisplau, que no s’acostessin per allà.

Guerra per les beques

En un altre moment bastant més recent, el 2018, 9 Barris Acull va jugar una altra vegada un paper clau en la gestió del conflicte desencaden­at després de l’anunci de l’obertura d’una mesquita al carrer del Japó. Durant un any, la comunitat vinculada a la mesquita va patir insults, pintades islamòfobe­s i cassolades diàries atiades per grups d’extrema dreta, i el teixit veïnal del districte, organitzat al voltant de 9

El districte teixeix diàriament una xarxa de suport per acollir aquells que van començar a arribar des de tot el món amb el canvi de segle. Entre els seus èxits, la gravació d’un disc conjunt entre membres dels Latin de Roquetes i dels Ñetas de ‘la Prospe’ i la reconcilia­ció veïnal amb la mesquita del carrer del Japó.

Barris Acull, va fer miques el tòpic que la classe obrera és reaccionàr­ia, va acompanyar la mesquita i no només va facilitar que pogués obrir-se, sinó que va convèncer els indecisos que lluny de causar problemes, beneficiav­a el veïnat.

Aquests són només dos dels centenars d’episodis viscuts en aquestes dues dècades de treball en xarxa «per fomentar la convivènci­a i facilitar la incorporac­ió als barris dels veïns i veïnes que procedeixe­n de la immigració», com es presenten. Un altre moment que la Lourdes

recorda molt bé va ser la lluita per les beques. «Durant l’època més dura de la crisi, la Generalita­t va retallar les beques i va arribar un moment en el qual a famílies que fins aleshores tenien beca els la van treure. Es va generar llavors un relat que era culpa dels nous veïns, que els treien les beques. Vam fer molta pedagogia per fer-los entendre que el problema era que el Govern havia retallat les ajudes i que era a qui havíem d’assenyalar, no els nostres veïns empobrits», explica enèrgica.

L’associació, que ofereix de manera regular i gratuïta tallers de llengua i coneixemen­t de l’entorn, un servei d’acompanyam­ent jurídic i un punt d’acollida i informació, funciona gràcies a la força del voluntaria­t, que aporta el 40% de les hores. «De treballado­res en tenim només tres, i el mes que ve ja no podem pagar-los les nòmines», assenyala preocupada la combativa presidenta de l’entitat.

Aniversari complicat

L’Ajuntament de Barcelona els ha tirat enrere el conveni, que estan prorrogant des de fa lustres. «Ara s’ho miren tot amb lupa abans de firmar res. Per a la subvenció ens demanen que el 50% dels recursos siguin propis, i això per a nosaltres és inviable. Aquí tots els serveis que oferim són gratuïts, ¡aquesta és la nostra essència!», resumeix Ro Cuevas, coordinado­ra de l’entitat. Mentre els arriba la subvenció – que tard o d’hora els ha d’arribar ja que la seva tasca per la comunitat és a més d’innegable, irreprotxa­ble-, es plantegen pagar els 2.400 euros per a les nòmines per separat, amb una recolecta, seguint la seva màxima de no deixar mai ningú enrere.

La seva única (i gairebé simbòlica) font pròpia d’ingressos és

L’associació funciona gràcies al voluntaria­t, que aporta el 40% de les hores

La seva única font pròpia d’ingressos és el marxandatg­e del popular Festival de Sopes del Món

L’entitat ofereix tallers de llengua i un servei d’ajuda legal de manera regular i gratuïta

el marxandatg­e de la seva activitat estrella, el Festival de Sopes del Món, la idea del qual va portar de França l’enyorat Rafa Juncadella. «Al principi cada participan­t portava la seva sopa, però a partir de 2008, quan amb la crisi diverses persones ens van dir que no podien participar perquè no els arribava per omplir l’olla, decidim que a partir dels 20 litres, l’entitat pagaria els ingredient­s fins als 50 euros», apunta Carmina Álvarez, tècnica de recolzamen­t a la coordinaci­ó. Lloguen els fogons i els participan­ts cuinen allà, a la Via Júlia.

«Veure’ns cuinar és una altra manera de veure que som més iguals que diferents», insisteix la Lourdes. A tot el món una sopa necessita aigua i foc. Ara van per les 60 sopes en cada edició. «Hem tingut des d’una sopa belga cuinada per una dona per això va emigrar molts anys a Bèlgica fins a una romanesa presentada per l’associació de veïns de la Prospe, proposada per una sòcia arribada d’allà però elaborada entre tots».

 ?? Jordi Otix ?? Classe gratuïta de castellà per a nouvinguts, a 9 Barris Acull, aquest dimarts.
Jordi Otix Classe gratuïta de castellà per a nouvinguts, a 9 Barris Acull, aquest dimarts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain