El Periódico - Català

Les emergèncie­s socials a l’àrea de BCN es disparen el 42%

El Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials, que cobreix també 24 urbs metropolit­anes, el 2021 va ajudar 37.718 persones, rècord en el servei.

- ELISENDA COLELL

Cada 37 hores a l’àrea metropolit­ana de Barcelona té lloc una emergència social: incendis, inundacion­s, enderrocam­ents o morts traumàtiqu­es que s’han de comunicar. I cada tres hores s’activa una urgència social: persones grans que cauen a casa, famílies desnonades que no tenen on anar o mares que no tenen res a donar menjar als seus nadons. Vides que en qüestió de minuts fan un tomb i necessiten un braç a què agafar-se. Aquí és on entra el Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials de Barcelona (CUESB), que el 2021 va detectar un augment del 42% dels usuaris, dada rècord en el servei.

«El CUESB és present en moltes situacions traumàtiqu­es i és un valor de ciutat tenir un equipament com aquest, n’estem orgullosos». Així va començar la comissiona­da d’Acció Social del consistori, Sonia Fuertes, el balanç del servei. Una xifres que revelen que la pobresa crònica, l’aïllament, el problema de la vivenda i les necessitat­s dels més vulnerable­s continuen creixent després de la pandèmia.

24 hores els 365 dies de l’any

El 2021, el CUESB va atendre 37.718 persones: el 95%, per urgències socials, i el 5%, per emergèncie­s socials. «Les urgències són situacions que requereixe­n una intervenci­ó immediata perquè no vagin a pitjor, perquè quedin controlade­s i ateses, i la resta de serveis socials de la ciutat se’n puguin fer càrrec posteriorm­ent», va explicar la directora del CUESB, Montserrat Rovira. Per exemple, una persona gran que ha caigut a casa i no es pot aixecar, però també + elperiodic­o.com /es/fotos/

Jordi Otix

persones expulsades del lloc on vivien. «El CUESB és allà quan la resta de persianes s’abaixen, treballem 24 hores els 365 dies». És a dir, que molts casos s’haurien d’atendre a través dels serveis ordinaris, però o bé estan tancats o bé demanen un recolzamen­t. Una de les urgències d’aquest 2022 és l’acollida de refugiats ucraïnesos. Des d’inicis d’any ja han atès 4.800 persones.

En la resta de casos hi ha les emergèncie­s. El 2021 se’n van activar 254 casos i van afectar 2.134 persones, el 57% més que l’any anterior. Una emergència va ser, per exemple, l’incendi de l’oficina del banc ocupat a Tetuan, on van morir dos menors i els seus pares. En aquest cas, la urgència va implicar l’atenció psicològic­a als familiars i pròxims als morts.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain