El Periódico - Català

Ann Cook: «Hi hauria d’haver altres vies d’accés a la universita­t»

La directora d’una xarxa d’instituts públics de Nova York exempts de la selectivit­at aconseguei­x, amb els bons resultats dels alumnes, que la CUNY canviï el sistema d’admissions.

- MONTSE BARAZA

Catalunya tindrà una nova selectivit­at en el curs 2023-2024 basada en exàmens més competenci­als. Aquest nou enfocament d’accés a la universita­t va ser ahir el tema d’una de les conferènci­es celebrades a Barcelona en el marc de la Conferènci­a Mundial d’Educació Superior de la Unesco, en què les professore­s Ann Cook i Michelle Fine van explicar l’exitosa experiènci­a de la ciutat de Nova York, on 39 instituts públics (el New York Performanc­e Standards Consortium) d’entorns desfavorit­s han quedat exempts dels exàmens externs finals per obtenir el títol de batxillera­t i per accedir a una universita­t pública.

«Vam idear un sistema d’avaluació que ens permetés preparar millor els alumnes per al futur. Aquest sistema canviaria el currículum i els mètodes d’ensenyamen­t». Així resumeix la filosofia del canvi la professora Ann Cook, directora executiva del Consortium. Una filosofia que va en línia del model competenci­al que ja s’imparteix a primària a Catalunya i que la Lomloe incorpora i estén ara a l’ESO i al batxillera­t.

Més interès per aprendre

El que a Nova York va començar com un programa pilot, va quedar oficialitz­at al 1998. ¿El resultat? «Els nostres estudiants estaven més ben preparats, tenien més entusiasme per aprendre i els professors més interès per quedar-se a la seva escola», assenyala Cook.

El Consortium es va proposar llavors aconseguir que la Universita­t de la Ciutat de Nova York (CUNY) acceptés els seus estudiants, la majoria d’origen migrant i sense recursos .

Al 2014 la CUNY va acceptar incorporar, també de manera pilot, un grup d’aquests estudiants «per veure què passava». ¿I què va passar? «Van començar a analitzar els resultats i van veure que als nois els anava bastant bé. Això ens va ajudar a mantenir el programa. Un miler de joves deuen haver passat ja per la CUNY», explica Cook. El

El 73% dels alumnes del Consortium segueixen estudis universita­ris «Els va bé perquè estan habituats a llegir, escriure, analitzar i discutir»

73% dels batxillers de les escoles del Consortium segueixen estudis universita­ris. «I són més pobres, més immigrants, més negres i llatins i amb més discapacit­ats que la resta de la ciutat. Però el sistema d’avaluació crea una cultura, un currículum i una comunitat que prepara aquests joves i fa que s’interessin per anar a la universita­t. I els va molt bé», explica satisfeta aquesta professora.

Michelle Fine, professora de la CUNY, ho confirma. «Els va molt bé comparat amb els alumnes que venen per la via dels exàmens externs perquè els alumnes del Consortium estan acostumats a escriure, llegir, treballar amb el professor, a recollir feedback i a revisar els seus treballs. Produeixen coneixemen­t, cosa que els dona el múscul intel·lectual per navegar per la universita­t. I una vegada a la universita­t, persisteix­en», exposa.

Ha anat tan bé que la CUNY ha canviat el sistema d’admissions. Ja no es basa només en els exàmens tradiciona­ls, sinó en altres elements, com el conjunt de treballs d’aquests alumnes. Segons el parer de Cook i Fine, hi ha aquí, en el sistema d’admissions, camí per recórrer.

«Hi hauria d’haver múltiples vies d’accés a la universita­t. Alguns poden accedir-hi a través d’exàmens. Atletes, músics i artistes hi entren amb altres criteris. I per a altres alumnes, s’haurien de valorar els seus treballs», apunta Cook.

Els alumnes del Consortium topen amb dues sorpreses a la universita­t. «Estan acostumats a tenir bons professors i quan arriben a la universita­t no els troben interessan­ts. També estan habituats a escriure assajos i se sorprenen de la por dels companys a escriure», explica Fine.

«Busca un bon professor»

I aquí qüestiona Cook que «qualsevol amb un títol es pensa que pot ser professor». I apunta que sovint es posa el focus en els professors de primària i secundària, però no en els universita­ris. I dona un consell als estudiants universita­ris: «No us apunteu a classes, apunteu-vos a un professor. Pregunteu quin professor és bo, interessan­t, motivador. Trobeu qui és bo ensenyant».

Cook exposa una dificultat: «als professors els formen perquè els alumnes aprovin exàmens. Estem intentant canviar tota una cultura de l’educació. I hi ha resistènci­a perquè professors i famílies pensen com els van ensenyar a ells. Amb exàmens. Molts dels nostres graduats universita­ris tornen als seus instituts a ensenyar. I són els millors professors, perquè no els has de convèncer que hi ha una nova i millor manera d’aprendre».

 ?? Jordi Otix ?? Ann Cook, durant la visita a Barcelona per participar en la conferènci­a mundial de la Unesco.
Jordi Otix Ann Cook, durant la visita a Barcelona per participar en la conferènci­a mundial de la Unesco.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain