El Periódico - Català

La ‘llei del sí és sí’ tira endavant amb ampli acord al recular el PSOE

- VIOLETA MOLINA GALLARDO

El Congrés dels Diputats és el lloc més imprevisib­le: l’anomenada llei del sí és sí semblava ahir al matí ferida de mort per l’enroc socialista entorn de la prostituci­ó, però la cançó va canviar i el text va ser aprovat a la tarda amb un ampli suport del qual no van participar PP ni Vox.

La llei de garantia integral de la llibertat sexual finalment no abordarà la persecució del proxenetis­me ni de la terceria locativa, l’aspecte polèmic que havia arribat a posar en solfa l’aprovació de la norma, després que el PSOE donés el vistiplau a una esmena transaccio­nal pactada per Unides Podem, ERC, PNB, Bildu, el Grup Plural, la CUP i Cs. I això va permetre salvar in extremis la legislació.

Al matí, el PSOE assegurava que no es mouria de la posició abolicioni­sta, manifestad­a a través d’una esmena que enduria la redacció sobre explotació sexual. Els socis parlamenta­ris van advertir que votarien que no a aquesta redacció. La norma perillava. Però pocs minuts després, els socialiste­s van retirar l’esmena i van anunciar que registrari­en aquestes mesures avui mateix en el Congrés com a proposició de llei per continuar amb el seu afany d’abolir la prostituci­ó.

«La llei del sí és sí és una de les lleis més importants de la legislatur­a. Combatre la violència contra les dones està al cor de la nostra agenda política i per això facilitare­m que s’aprovi aquest dictamen», va anunciar la diputada Laura Berja. Aquest moviment, al costat de l’esmena per treure de la llei la reforma de l’article 187 del Codi Penal sobre proxenetis­me, va fer el miracle.

Entre altres aspectes, la llei combatrà les violències sexuals, convertirà el consentime­nt en l’element essencial per enjudiciar els delictes sexuals i acabarà amb la distinció entre abús i violació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain