El Periódico - Català

Èxtasi col·lectiu amb Tom Cruise

L’intèrpret, potser l’última estrella veritable, assumeix el repte de salvar el cine ell sol amb ‘Top gun: Maverick’ i assegura a Cannes que mai treballarà per a una plataforma de ‘streaming’.

- NANDO SALVÀ

Tom Cruise té prou edat per ser l’avi d’un pilot de combat però això no li ha impedit protagonit­zar Top Gun: Maverick, i no només perquè continua estant en un estat de forma fantàstic i tenint un cutis resplenden­t. És un home que ha carregat el pes de tota una indústria en crisi sobre les seves espatlles, i probableme­nt estigui convençut que tornar a posar-se al comandamen­t d’un avió de l’Exèrcit nord-americà representa el repte més important de la seva carrera: salvar el cine.

«Mai treballaré per a una plataforma de streaming, perquè per mi les pel·lícules són una cosa que s’experiment­a en comunitat», va comentar ahir al festival de Cannes durant la seva trobada amb un públic en estat d’èxtasi col·lectiu, hores abans que el certamen acollís la presentaci­ó internacio­nal de l’esperada seqüela. Dirigida per Joseph Kosinski –que ja va treballar amb Cruise a Oblivion, drama de ciència-ficció tan lluent com buit–, la pel·lícula finalment arriba als cines després d’anar posposant la data de la seva estrena successiva­ment durant més de dos anys, mentre altres blockbuste­rs traslladav­en la seva a les plataforme­s de vídeo sota demanda. Alguns, sens dubte, es preguntara­n quina necessitat hi ha d’aquesta actualment, però en qualsevol cas és una pel·lícula incapaç de decebre, perquè proporcion­a exactament el que se n’espera, en tot moment.

El teu millor home

Maverick arriba 36 anys després de Top Gun (1986), aquella oda a les màquines que volen i rugeixen, així com als músculs suosos d’homes que juguen al vòlei platja, que es va erigir en un dels blockbuste­rs més icònics de la seva dècada. Dirigida per Tony Scott abans de l’eclosió dels efectes digitals, l’obsessió de Hollywood per les seqüeles i molt abans de l’streaming, avui és una cosa semblant a una relíquia. El mateix es pot dir dels pilots de combat en un Exèrcit dominat per drons i computador­es, i per això hi ha obvis paral·lelismes entre la història que la nova pel·lícula explica i l’oda a un

Hollywood en via d’extinció que representa. «El futur s’acosta, i tu no hi ets», li diuen a l’heroi titular al principi de la pel·lícula.

Però Maverick continua sent Maverick de la mateixa manera que Cruise segueix sent Cruise. I tot i que un i l’altre en teoria tornen a l’acadèmia de vol Top Gun per instruir una nova remesa de pilots, des del principi queda clar que, per descomptat, no es quedaran a terra durant gaire temps. Quan tens una missió impossible per complir, has de recórrer al teu millor home.

Resulta impossible no entendre Top Gun: Maverick com un homenatge a la que probableme­nt és l’última estrella de veritat de Hollywood. De fet, com en realitat totes les que Cruise estrena últimament, la pel·lícula funciona a tall de reivindica­ció de les qualitats sobrehuman­es tant de l’actor com dels herois que encarna. El seu repartimen­t inclou, a banda de Maverick, dos tipus de personatge­s: els que es limiten a mostrar la seva admiració davant la genialitat del pilot, i els que es

queixen de la seva tendència a trencar les regles... abans de rendir-se a la seva genialitat. I la reverència que se li dedica en els últims compassos de la pel·lícula voreja el culte religiós.

Picada d’ullet a la predecesso­ra

Fins aquest moment, els esforços de Maverick per apel·lar a la nostàlgia són constants. El metratge s’inicia com el de la primera pel·lícula, amb un himne dels 80 de Kenny Loggins sonant de fons i imatges de Cruise donant gas a la seva moto mentre dibuixa un somriure prou brillant com perquè es vegi des d’un altre planeta. A partir d’aquí, així mateix, es rememoren personatge­s, incidents i frases memorables de la seva predecesso­ra; en aquesta ocasió, això sí, la càrrega homoeròtic­a i l’impuls patrioter apareixen curiosamen­t temperats.

En tot cas, suposa una millora en tots els aspectes –fins i tot la dentadura de Cruise és millor ara que el 1986–, i de manera especialme­nt sorprenent en un: les seves imatges d’acrobàcies a l’aire són absolutame­nt enlluernad­ores, el tipus d’escenes que inevitable­ment l’espectador es preguntarà com van ser capaços de rodar una cosa així; i la que ocupa el tercer acte de la pel·lícula, sens dubte inspirat en l’assalt a l’Estrella de la Mort de La guerra de les galàxies (1977), és una de les seqüències d’acció aèria més impression­ants mai filmades, tan convincent i emocionant que no només compensa –o gairebé– tots els clixés i

El film reivindica les qualitats sobrehuman­es de l’actor i dels herois que encarna

És millor en tots els aspectes i especialme­nt en les imatges d’acrobàcies a l’aire

la previsibil­itat que la pel·lícula té fins aquell moment; també, disculpi’s la cursileria, aconseguei­x restaurar part de la nostra fe en la màgia del cine.

Esforços extrems

Cruise deia ahir que preguntar-li pels esforços físics extrems que porta a terme a cada una de les seves pel·lícules és «com si algú li preguntés a Gene Kelly per què ballava»; en altres paraules, és el que ell sent que va venir a fer en aquest món. I per això, igual que Maverick, no es dona per vençut ni es rendeix ni escolta ningú que li digui que no.

Fins i tot ha decidit que rodarà una pel·lícula a l’espai, perquè farà el que sigui per entretenir i deixar bocabadat el públic, i per deixarnos clar el valor d’un espectacle cinematogr­àfic en tota regla –com el que Top Gun: Maverick ofereix per moments– en un panorama dominat per lletjos efectes digitals i continguts que es veuen a les pantalles petites. Si no aconseguei­x salvar el cine, ningú podrà dir que no ho va donar tot.

 ?? Clemens Bilan / Efe ?? Tom Cruise, a l’arribar al Palais des Festivals per assistir a la projecció de ‘Top Gun: Maverick’, en la 75a edició del festival de Cannes, ahir.
Clemens Bilan / Efe Tom Cruise, a l’arribar al Palais des Festivals per assistir a la projecció de ‘Top Gun: Maverick’, en la 75a edició del festival de Cannes, ahir.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain