El Periódico - Català

Tapets d’autor contra els atemptats feixistes a Picasso

Espais Volart reuneix 400 peces d’artistes en homenatge al pintor realitzade­s el 1972, quan el geni malagueny va complir 90 anys i va patir les ires del feixisme espanyol.

- JUDITH NAVARRO

El 25 d’octubre de 1971, Pablo Picasso va complir 90 anys. Aquest esdevenime­nt va proporcion­ar molta visibilita­t a l’artista, conegut no només per la seva obra sinó també com una figura representa­tiva de llibertat. Obertament ateu, comunista i antifranqu­ista, la seva persona no agradava al règim del dictador i menys als sectors ultramunta­ns situats a la seva dreta. Per això, pocs dies després del seu aniversari, diversos grups reaccionar­is van emprendre una campanya d’atemptats contra el geni malagueny.

Un dels objectius dels esmentats vandalisme­s va ser la galeria Taller de Picasso, a Barcelona, que va patir un atac amb còctels molotov i va resultar incendiada. El jove galerista Santiago Pelet va idear un homenatge al pintor, en suport a la seva obra i en repulsa de les accions de destrucció empreses contra ell. Per elaborar aquest reconeixem­ent, artistes visuals, músics, escriptors i gent del cine i del teatre van ser convidats a crear un tapet dedicat a Picasso. Hi van participar més de 270 figures nacionals i internacio­nals, entre les quals destaquen Rafael Alberti, Joan Brossa, Pau Casals, Joan Miró, Pablo Neruda i Antoni Tàpies.

La mostra de solidarita­t va donar origen a una col·lecció de 400 tapets, adquirida fa poc per la Fundació Vila Casas i exhibida sota el nom Homenatge a Picasso. Vallauris, 1972. Està comissaria­da per Nádia Hernández i s’exposa en els Espais Volart de Barcelona des d’avui i fins al 2 d’octubre.

Canvi de tema

Al començar a planejar-se el tribut, Tàpies va proposar a Pelet l’elaboració de les peces en format foli, perquè crear-les seria fàcil, ocuparia poc temps als artistes i passaria més desaperceb­uda davant la censura. Això va ser el que es va acordar al principi, fins que Salvador Dalí va plantejar l’opció del tapet.

Ell ja havia treballat aquest material anteriorme­nt en dues obres. Un esbós preparator­i del que després es va convertir en la famosa tela El gran masturbado­r i un retrat de la seva musa, Gala, el primer que li va dedicar, molt abans que es convertís en la seva dona. D’aquest últim també hi ha una reproducci­ó en l’exposició.

«Tot i que el tapet no fos un format

Tàpies va proposar crear les obres en folis per ser més fàcil, però al final la idea de Dalí es va imposar

d’ús habitual per a molts dels que van participar en l’homenatge, van voler col·laborar amb la causa. El contingut no guarda relació amb Picasso i el seu art, sinó que es va plantejar com una iniciativa que celebrava l’home i no només la seva feina», explica Hernández.

La Fundació Vila Casas se suma també a la celebració de l’Any Viladot, dedicat a rememorar la trajectòri­a de l’escriptor i artista català. Ho fa amb una exposició individual, la primera que es dedica a l’autor en exclusiva a Barcelona des de 1980. Guillem Viladot, l’experiment­ació incessant, comissaria­da per Pau Minguet, també s’exhibirà a Espais Volart fins al 2 d’octubre.

Inclou 116 obres i mostra la seva part més plàstica. Una autèntica immersió en l’imaginari Viladot. La seva indiscipli­na creativa es reflecteix en els objectes descontext­ualitzats que componen el recorregut. Pedres de riu, llançadore­s de fil, collages, retallades... tots ells recorden l’ambient rural i la tradició agrària del seu Agramunt natal. «Viladot és molt reconegut com a escriptor, però té una part menys explorada, la seva faceta artística. És una pena perquè té molt per oferir», assegura Minguet.

 ?? Laura Guerrero ?? Dues dones observen dues de les peces que reuneix ‘Homenatge a Picasso. Vallauris, 1972’, ahir, a Espais Volart.
Laura Guerrero Dues dones observen dues de les peces que reuneix ‘Homenatge a Picasso. Vallauris, 1972’, ahir, a Espais Volart.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain