El Periódico - Català

El clàssic il·lumina la ‘final four’

Barça i Reial Madrid traslladen avui la seva rivalitat a la segona semifinal europea amb el premi d’entrar en la lluita pel títol.

- LUIS MENDIOLA

Belgrad acollirà a partir d’avui una de les final four més apassionan­ts de la història. Al marge de la presència de quatre clubs amb pedigrí que ja saben el que és aixecar el títol de campió, la gran cita anual de l’Eurolliga tindrà un al·licient únic, un Barça-Madrid de luxe. El clàssic del bàsquet espanyol il·lumina per si sol la cita a la capital sèrbia i deixa en un segon pla un altre duel cinc estrelles: el de l’Anadolu Efes, vigent campió, i l’Olympiacos. La recompensa que espera a madridiste­s i blaugrana després d’aquesta esperada batalla (21.00 hores, DAZN) no pot resultar més atractiva: l’oportunita­t de lluitar pel títol de campió d’Europa.

No és que Barça i Madrid no s’hagin vist mai abans a l’Eurolliga. Hi ha tres precedents previs en la història recent, tots en semifinals, i el balanç cau lleugerame­nt cap al costat dels blancs (2-1). Però la transcendè­ncia de la cita d’avui resulta superlativ­a. Una victòria dels blaugrana confirmari­a el sorpasso definitiu des de l’arribada de Jasikevici­us a la banqueta del Palau. Dos títols de Copa, un de Lliga i un balanç d’11 victòries en els seus 14 enfrontame­nts en aquests dos anys han donat pistes sobrades d’aquest apuntat sorpasso. Un triomf en una semifinal europea ho ratificari­a.

Una derrota, en canvi, despertari­a vells fantasmes en el Palau Blaugrana i donaria nou ànim al Madrid, que semblava abocat a una reconstruc­ció, sobretot per l’edat d’algunes de les seves estrelles com Sergio Llull (34 anys) i Rudy Fernández (37), sobre els quals ha construït, en bona part, l’era triomfal de Laso.

Apostes igualades

Les sensacions han canviat en els dos clubs, així que avançava la temporada i en aquesta línia també ha variat la cotització de les apostes. Si el Barça semblava clar favorit abans del play-off de quarts davant el Bayern, els seus alts i baixos posteriors, i la recuperaci­ó dels madridiste­s en les últimes setmanes, després d’escombrar el Maccabi, han equilibrat molt els pronòstics d’un partit que comptarà amb la presència del president blaugrana Joan Laporta a la llotja. Una altra cosa serà en cas d’una hipotètica final aquest dissabte. La coincidènc­ia amb la final de la Champions de futbol femenina situarà en un dilema el dirigent barcelonis­ta.

«És una final four. Ha de ser difícil i segur que ho serà. No és fàcil

controlar les emocions, però la pressió serà la mateixa per als dos», reconeixia ahir Jasikevici­us en la conferènci­a de premsa oficial, en la qual va relativitz­ar els precedents amb els madridiste­s. «Demà serà una nova història i comença 0-0», va apuntar. «Cada partit (contra el Reial Madrid) ha estat diferent. Alguns a pocs punts, altres a molts. Hem d’estar llestos per al desafiamen­t, no podem tenir menys gana perquè hàgim guanyem un parell de vegades el Madrid», va afegir .

«Crec que el clàssic és molt gran a Espanya, però és més gran a Europa. Grans jugadors, (Niko) Mirotic, Edy (Tavares)..., tots poden fer un pas endavant en aquest partit. Els dos tenim molta confiança en els nostres jugadors», va argumentar Laso per admetre: «Estem en un bon moment».

Mirotic, centre de les mirades

En aquest canvi de cicle pretès pel Barça ha de jugar un paper fonamental Nikola Mirotic, l’estrella blaugrana fitxada fa tres anys a cop de talonari a l’NBA amb l’objectiu de tornar els blaugrana al cim en un torneig que ha conquerit dues vegades, tot i que l’última vegada va ser el 2010. Cap a l’aler montenegrí, de 31 anys, es van girar ahir moltes de les mirades, perquè l’Eurolliga va anunciar la seva elecció com a MVP de la temporada regular, el que fa encara més incomprens­ible que no hagi sigut inclòs aquesta setmana en el quintet ideal de la temporada a l’ACB, cosa que ha provocat la queixa del directiu blaugrana Josep Cubells.

«Ser l’MVP no suposa una pressió afegida», va afirmar Mirotic. «Des del primer dia que em vaig posar aquesta samarreta sabia la pressió i expectativ­es del club i dels aficionats. Hi estic acostumat, és una cosa que m’empeny a millorar com a jugador i com a persona, per intentar ser humil i donar sempre un extra per millorar», va afirmar.

Mirotic rep el premi d’MVP. «No és una pressió afegida», assegura «Hem d’estar

a punt per al desafiamen­t, no podem tenir menys gana», diu Jasikevici­us

 ?? FCB ?? Mirotic, ahir amb el trofeu que el distingeix com a MVP de l’Eurolliga. L’astre blaugrana ha fet una mitjana de 16,6 punts i 19,4 de valoració durant el torneig.
FCB Mirotic, ahir amb el trofeu que el distingeix com a MVP de l’Eurolliga. L’astre blaugrana ha fet una mitjana de 16,6 punts i 19,4 de valoració durant el torneig.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain