El Periódico - Català

El Giro vola a 47 per hora sense Girmay després de fer història

El ciclista eritreu, primer corredor negre a guanyar una etapa d’una gran volta, va abandonar per culpa de l’impacte del suro de l’ampolla de vi del podi.

- SERGI LÓPEZ-EGEA

Va ser una tremenda injustícia i ahir, sense voler i sobretot sense estar en carrera, Biniam Girmay va continuar sent el protagonis­ta d’un Giro que va volar a 47 quilòmetre­s per hora per acabar amb un esprint anunciat i la primera victòria italiana gràcies a Alberto Dainese, company de Romain Bardet en el DSM alemany.

L’esprint era l’única opció en una jornada plana com la mà, amb 203 quilòmetre­s que no convidaven a cap emoció però almenys amb el vent a favor per evitar un retard considerab­le. Richard Carapaz va estar molt atent i va restar tres segons en una meta volant. Va empatar a temps amb Joâo Almeida, tots dos, ara, a 12 segons de la maglia rosa que Juanpe López continua passejant amb gallardia per les carreteres italianes.

Ha hagut de produir-se un accident greu amb un tap de vi escumós perquè la direcció del Giro fes una cosa tan senzilla com donar les ampolles obertes als ciclistes. Ells són esportiste­s i difícilmen­t experts en l’art vinícola. Però és que resulta impossible pel 11a etapa

1. A. Dainese (Ita/DSM) ...... 4.19.04 h

2. Fernando Gaviria (Col/UEA)...m.t.

3. Simoni Consonni (Ita/Cof) ...... m.t.

32. J. Joaquín Rojas (Esp/Mov) .m.t.

62. Juanpe López (Esp/Trek) ..... m.t.

Classifica­cions

General

1. J. P. López (Esp/Trek)..46.43.12 h

2. Richard Carapaz (Ecu/Ine) ..a 12 s

2. Joâo Almeida (Por/UEA) ......... m.t.

3. Romain Bardet (Fra/DSM)...a 14 s

7. Mikel Landa (Esp/Bah) ......... a 29 s

pes obrir sense estar a terra una ampolla de vi de tres litres. Amb el líquid calent el gas actua amb més rapidesa, per la qual cosa no va resultar estrany que el tap de suro impactés a l’ull esquerre de Girmay, que va acabar a l’hospital i que no va poder sortir en l’11a etapa del Giro.

I va caldre esperar que el vi escumós, Prosseco per més senyals, danyés un corredor per entregar les ampolles obertes, tal com han fet organitzac­ions d’altres carreres. Perquè Mathieu van der Poel ja va rebre un cop amb el suro a la cara i Juanpe (el líder també disposa de botellot) va haver d’apartar-se per esquivar el tap. Fa uns anys

Superman va patir igualment els efectes del suro en el Giro.

A la seva casa de San Marino

Girmay, primer ciclista negre a guanyar una etapa en una gran volta, ja se’n va anar ahir a la seva casa de San Marino, país on resideix, sense un objectiu clar en el que queda de temporada, en un 2022 en el qual havia centrat totes les seves il·lusions a destacar, com certament ha fet, en el Giro del seu debut.

El corredor eritreu ja ha entrat a les pàgines de la història ciclista, la que bona part del segle XX només estava reservada a corredors francesos, italians, belgues, espanyols, neerlandes­os i luxemburgu­esos. Fins al 1971, amb la victòria en el Giro de l’oblidat Gösta Pettersson, un suec que es movia a les mil meravelles en les contrarell­otges, no es va comptabili­tzar cap triomf que no anés de corredors de les nacionalit­ats tradiciona­ls. I en el Tour l’hegemonia europea la va trencar Greg Lemond el 1986, un any abans de la victòria de Lucho Herrera, en el nom de Colòmbia, i a la Vuelta.

Girmay ja és una realitat, tot i que per l’accident s’hagi perdut la possibilit­at de continuar sumant algun altre triomf a Itàlia, amb diverses opcions pel camí abans de les Dolomites.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain