El Periódico - Català

Paròdia de Chanel i TV-3 amb orfidal

- FERRAN MONEGAL

Paròdia de Chanel en el programa Està passant (TV-3). Com sempre, l’actriu Judit Martín ha estat d’un surrealism­e divertit i bàrbar. Va aparèixer, en efecte, disfressad­a de Chanel, però molt encarcarad­a. No es podia ni moure. Entumida. Engarrotad­a. Deia que després de l’enorme esforç fet a Eurovisió, tenia punxades per tot el cos. Però va tenir prou força per fer alguns cops de maluc, natges oscil·lants, ara a la dreta, ara a l’esquerra, ara amunt, ara avall, que es van celebrar amb moltes rialles

Va ser particular­ment lluminós el final de l’esquetx, quan Toni Soler, propietari i presentado­r de l’Està passant, va connectar amb Toni Cruanyes, conductor del TN vespre, i li va dir que ja que Chanel parla molt bé el català, i que viu a Olesa de Montserrat, podria escriure-li una lletra nostrada, una cançó nítidament catalana. I Cruanyes, seguint la conya, va remarcar: «Sí, podríem buscar alguna cosa de Salvador Espriu». Mentrestan­t, Judit/Chanel deia que d'acord, però que el que necessitav­a amb urgència era un orfidal. O sigui, una dosi de lorazepam per relaxar-se.

¡Ah! Ens ha agradat molt a casa aquesta paròdia de Chanel a l’Està passant. Sobretot perquè el que de veritat els ha sortit és la paròdia més perfecta sobre com ha portat TV-3 l’èxit eurovisiu d’aquesta ballarina i cantant. ¡Ah! Ha hagut de ser d’una gran incomodita­t per a la seva veure que molts catalans eurofans omplien de banderes espanyoles Olesa de Montserrat, inclòs el Teatre de la Passió. Per això al TN migdia

de diumenge van decidir treure importànci­a al superèxit de Chanel.

També això que algú li escrigui una lletra en català, com deien humorístic­ament a l’ Està passant, amaga una altra conya. No és als textos d’Espriu on s’ha de buscar. Només que algú surti a cantar «¡Venim de la foscor! ¡La repressió ens ofega! ¡Lluitarem!» i cosetes similars, TV-3 s’excita una barbaritat i actua com el millor tambor de ressonànci­a. Li donen visibilita­t als TN, el FAQS, el Tot es mou i on faci falta; la criatura és ungida immediatam­ent amb el segell nostrat; i li garanteixe­n contractes per amenitzar tots els pals de paller del Principat.

Entenguem el drama. Chanel, Olesa, Montserrat..., quina meravella. Però... ¡ai!, quina mala sort: Chanel no té el target, el cànon, que TV3 considera d’autèntica catalanita­t. Una llàstima. D’aquí això de l’orfidal. Molt d’orfidal.

 ?? ?? Chanel (Judit Martín), a ‘Està passant’.
Chanel (Judit Martín), a ‘Està passant’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain