El Periódico - Català

«Ens ha faltat sacrifici, és una cosa inacceptab­le»

Jasikevici­us carrega contra els jugadors per la pèssima segona part de l’equip, que «va regalar» el partit a l’encaixar 52 punts. Mirotic, el millor blaugrana de la semifinal, amb prou feines va poder articular paraula.

- L. M.

dament la banqueta per buscar respostes a un partit que va començar tort (8-14). L’entrada de Davies i el protagonis­me de Mirotic les van donar.

Les sensacions, no obstant, es van mantenir millors en el bàndol madridista. El domini del rebot, les penetracio­ns de Deck i Hanga i alguna acció puntual de Rudy van donar problemes a la defensa del Barça, que no acabava d’entrar en el partit. No va aconseguir trobar el ritme l’equip català fins a l’entrada de Jokubaitis. La tornada de Mirotic a la pista després d’un ràpid pas per la banqueta va aconseguir despertar l’equip. L’estrella montenegri­na va començar a sumar. Però també ho van fer Laprovitto­la, Abrines i Davies.

Control en el descans

El Barça va oferir els seus millors minuts en aquella fase del joc i va aconseguir canviar la dinàmica. De sobte, el Madrid va quedar fora de ritme, superat per les transicion­s blaugrana i va perdre efectivita­t. La conseqüènc­ia va ser que l’equip de Jasikevici­us es va disparar al marcador en els últims quatre minuts del segon quart, i d’un empat a 31, després d’un llunyaníss­im triple de Mirotic, va firmar un parcial de 14-3 que el va disparar en el descans (45-34).

Quan la semifinal semblava pintar bé per al Barça, tot va empitjorar en un segon temps impropi. Per oblidar. Va ser capaç de mantenir la dinàmica en atac, tot i que amb un sobreesfor­ç de Mirotic, que es va anar quedant pràcticame­nt sol a l’hora d’atacar la cistella rival. I el Madrid, en canvi, va començar a créixer a cada acció mitjançant la defensa i treure partit d’aparellame­nts com el d’Abalde amb Laprovitto­la, en què va trobar avantatge físic.

En aquesta aposta per guanyar intensitat, l’equip de Jasikevici­us va sortir molt malparat. Va patir una apagada inexplicab­le i va encaixar un parcial en contra duríssim (2-17) en tot just cinc minuts que va sembrar de dubtes cada una de les seves accions i va disparar la confiança de l’equip de Laso al tornar-se a veure per davant al marcador (56-60).

Per molts canvis que va intentar el preparador blaugrana, la sensació de desconcert en el Barça no va desaparèix­er i la soledat de Mirotic només va fer que créixer. El Madrid va anar guanyant en solidesa i la precipitac­ió va arribar a l’equip de Jasikevici­us amb el marcador corrent en contra. Dos triples consecutiu­s de Laprovitto­la en els últims tres minuts (75-75, m. 38) van semblar tornar l’esperança, però l’aparició de Causeur amb cinc punts seguits va firmar un final que molt pocs esperaven i que prolongarà el dolorós desacord blaugrana amb la màxima competició.

Hi havia cert temor i desconfian­ça per la marxa ascendent del Madrid, que es presentava a la final four en el seu millor moment del curs. Les estadístiq­ues dels duels previs beneficiav­en clarament el Barça, però es van acabar complint els presagis més pessimiste­s. En el pitjor moment va arribar la patacada de l’equip blaugrana, que no es podrà venjar de l’Efes a la final.

La brillant marca de Sarunas Jasikevici­us contra el Madrid va patir un revés en el duel que més hauria volgut guanyar el lituà. El tècnic acumula 11 victòries en els 15 clàssics que ha dirigit contra l’equip blanc, però el fiasco d’ahir a Belgrad és dels que fan mal i costa oblidar.

Silenci eloqüent

L’entrenador va carregar contra els seus jugadors després de la derrota. «És una gran decepció. En el descans guanyàvem d’11 i no estava content. He intentar convèncer els meus homes que no estàvem bé, però no ho he aconseguit», va dir Saras Jasikevici­us, que va anar més enllà en la seva crítica. «Ens ha faltat sacrifici. No ens poden fer 52 punts en el segon temps. És una cosa inacceptab­le. No és seriós», va insistir.

Només calia veure Mirotic per entendre la dimensió de la tragèdia. El millor jugador del Barça en la semifinal amb prou feines podia articular paraula enmig de tant dolor. «Han jugat molt millor que nosaltres en la segona part. Han tingut més encert a l’hora de la veritat. Els dono l’enhorabona», va reflexiona­r l’astre amb prou feines. El seu silenci era eloqüent. La tristesa no el deixava continuar.

El montenegrí no va buscar excuses. Tampoc Laprovitto­la. «Ells han tingut més confiança i més encert en el tir exterior. És una derrota que ens fa mal, és un cop dur que ens ha de fer més forts per acabar la temporada de la millor forma possible guanyant la Lliga»

Molt més feliços estaven els madridiste­s, amb Pablo Laso al capdavant. «Ha sigut una gran victòria. Hem executat el pla a la perfecció. El Barcelona té molt talent i s’ha escapat en el segon quart, però ho hem capgirat a poc a poc», va apuntar el preparador, satisfet per la mutació del seu equip. «La final de Copa ens va fer mal, però sabíem el que vindria després. Hem ofert la nostra millor versió en el moment més important». El Madrid sí que aspirarà a la seva 11a Copa d’Europa, justament a Belgrad, la ciutat on el 2018 es va coronar per últim cop.

LES FRASES «Han jugat molt millor que nosaltres a la segona part. Han tingut més encert a l’hora de la veritat» NIKO MIROTIC ALA PIVOT DEL BARÇA

«És un cop dur que ens ha de fer més forts per acabar bé la temporada i guanyar la Lliga» NICO LAPROVITTO­LA BASE DEL BARÇA

«Ha sigut una gran victòria. Hem executat el pla a la perfecció» PABLO LASO ENTRENADOR DEL MADRID

?? Andrej Cukic / Efe ?? Mirotic intenta superar l’oposició en defensa del madridista Poirier.
Andrej Cukic / Efe Mirotic intenta superar l’oposició en defensa del madridista Poirier.