El Periódico - Català

El cap visible de la televisió més internacio­nal del país

Margarita Simonian La periodista d’origen armeni ha dirigit la cadena Russia Today enmig de gravíssime­s acusacions de falsejar la realitat. Molt crítica amb el món occidental, denuncia la prohibició del canal a la UE.

- À. B.

Margarita Simonian no és la directora d’un mitjà qualsevol de Rússia. Tampoc és una més de les moltes russes amb ascendènci­a armènia al país. És, ni més ni menys, que la directora d’RT, cadena antigament coneguda com a Russia Today, l’únic canal de televisió rus que té l’audiència principal fora de les fronteres de Rússia. És també un rostre habitual de la televisió estatal russa, en especial del programa d’entreviste­s d’un altre conegut habitual de l’oficialism­e rus, Vladímir Soloviov. Pel seu «paper central de la propaganda del Govern rus», la UE l’ha sancionat consideran­t que és responsabl­e d’«accions i polítiques que minen la integritat territoria­l, la sobirania i la independèn­cia d’Ucraïna».

Des d’aquest plató, juntament amb altres comentaris­tes del mateix estil, utilitza mordaçment la seva llengua afilada els diumenges a la nit per disparar contra Occident i Kíiv, i també per defensar el president de Rússia, Vladímir Putin, quan li sembla necessari, o l’«operació militar especial a Ucraïna», com sol anomenar encara en el dia d’avui l’oficialism­e rus al conflicte. De l’ofensiva a Ucraïna, ha arribat a afirmar, al maig, que si Rússia no guanya al front bèl·lic, «les coses acabaran malament per a tota la humanitat».

Fervent crítica amb el món occidental, denuncia la prohibició del canal de televisió que dirigeix a la UE, tot i que fronteres endins defensa sense embuts imposar la censura prèvia dins de Rússia sempre que sigui necessari, adduint que, en els pocs períodes en què el país va viure de moments sense censura, abans de 1917 i durant la perestroik­a, van ser «un caos». El seu marit, Tigran Keosayan, és també un dels rostres destacats de la televisió russa i va ser declarat persona non grata al Kazakhstan per expressar públicamen­t al canal NTV que, després d’Ucraïna, el següent país a ser objecte d’una «operació especial» de l’Exèrcit rus hauria de ser aquest país centreasià­tic.

Abans de convertir-se en la cap de la propaganda russa, Simonian va cobrir tota mena d’esdevenime­nts com a periodista rasa, entre els quals la segona guerra de Txetxènia o la massacre de l’escola de Beslan, al sud de Rússia. El 2005, es va crear Russia Today –que després simplifica­ria el nom a només RT—, on ella, des del principi, va comptar amb el vistiplau de les autoritats russes, ja que només amb 25 anys va començar a dirigir aquest projecte estatal. En diverses entreviste­s ha defensat que la intenció al crear aquest conglomera­t era ser una cosa semblant a la CNN, Euronews o la BBC, però que «reflectís el punt de vista rus».

La veu del Govern

Malgrat aquestes paraules comparant-se amb alguns referents del periodisme internacio­nal, la cadena va quedar en evidència a finals de febrer del 2022, ja que habitualme­nt la línia sobre l’ofensiva sobre Ucraïna era burlar-se dels periodiste­s occidental­s per una cosa que «no havia passat» fins aquell moment titllant d’«histèrics» els que apuntaven que era imminent. El seu interès a defensar el punt de vista del Govern rus va més enllà de la televisió i va ser una de les guionistes de la pel·lícula propagandi­sta El pont de Crimea, fet amb amor, un film ideat per presentar d’una forma atractiva la infraestru­ctura que representa­va la «tornada» de la península a Rússia, malgrat ser una annexió sense reconeixem­ent de la comunitat internacio­nal. La pel·lícula no va tenir massa bones valoracion­s entre la crítica.

 ?? El Periódico ?? La periodista Margarita Simonian, directora de Russia Today.
El Periódico La periodista Margarita Simonian, directora de Russia Today.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain