El Periódico - Català

Lula compleix 100 dies intentant mitigar les polítiques de Bolsonaro

▶ El president critica el Banc Central per mantenir molt alts els tipus d’interès

- ABEL GILBERT

«El Brasil torna a tenir futur i això és només el principi», va dir ahir Luiz Inácio Lula da Silva al complir 100 dies com a president. Lula 3, l’anomenen els mitjans brasilers, com si es tractés d’una saga cinematogr­àfica. A una setmana d’haver iniciat el seu tercer mandat, el país es va estremir per un intent de cop d’Estat. Aquella jornada del 8 de gener sembla haver quedat lluny i el líder del Partit dels Treballado­rs (PT) és avaluat pel que havia promès en la campanya electoral. Una enquesta de la consultora Datafolha dona compte que un 33% dels brasilers aproven la gestió i un 30% la rebutgen. «Aquest és un Govern de reconstruc­ció», va repetir.

Lula sap que s’espera molt d’ell. Però el Brasil està partit en dos. Com si el 8E no s’hagués produït, la ultradreta exhibeix la seva musculatur­a a les xarxes, el carrer i el mateix Parlament, on té una força considerab­le. Per neutralitz­ar el bolsonaris­me, Lula s’ha encarregat personalme­nt de negociar amb els presidents de la Cambra de Diputats i el Senat, Arthur Lira i Rodrigo Pacheco, respectiva­ment. «Hem de treure l’odi del cap de la gent». A més de somiar un país de concòrdies, Lula té urgències quotidiane­s, des de les reiterades expression­s de racisme, que no deixa de repudiar, a l’economia.

«El Banc Central (BC) està jugant amb el poble», es va queixar. La institució monetària és independen­t dels poders de l’Estat i, a més, la maneja un tècnic pròxim a Jair Bolsonaro. El BC és, per tant, un maldecap per a Lula perquè ha fixat el tipus bàsic d’interès en un 13,75% que limita les possibilit­ats d’una economia que creixerà un 1,2% aquest any. «Hi ha persones que fan préstecs en el mercat al 30% anual per concretar inversions. Això no pot seguir així». El mercat no simpatitza amb el retorn de les històrique­s polítiques financeres del PT, entre les quals els subsidis del Banc Nacional de Desenvolup­ament Econòmic i

La institució monetària està en mans actualment d’un tècnic pròxim a l’expresiden­t

Social (BNDES), que Lula considera un agent del desenvolup­ament intern.

Els temps del canvi

D’acord amb el diari paulista Folha, Lula completa els seus primers 100 dies al palau Planalto enmig de la crítica dels aliats de centredret­a, que es queixen dels obstacles que hi ha per llançar projectes. El Govern, assenyalen, s’ha centrat a promoure mesures aplicades durant les anteriors administra­cions (2003-10), com els programes socials La meva casa i Bossa família. Al voltant del president insisteixe­n que s’ha heretat un país amb 33 milions de persones amb gana.

L’agenda ambiental, que l’exsindical­ista va ubicar al centre del seu programa d’acció, encara no ha donat els resultats esperats. «El Brasil tornarà a ser una referència mundial en sostenibil­itat. Tenim el compromís», va dir sobre això Lula. Va recordar en aquest sentit que la ministra de Medi Ambient, Marina Silva, encara es troba «en la fase de muntar el que s’ha desmuntat». El Govern sap que una política contra la tala a l’Amazònia i altres regions l’enfrontarà amb el poder agropecuar­i. També se senten objeccions sobre l’exploració de petroli a la desembocad­ura de l’Amazones. El Govern, a més, ha de lidiar amb un Parlament on predomina el discurs antiambien­tal. «Les coses no són fàcils, però complirem», va remarcar Lula. De moment, el Govern ha aconseguit desbloquej­ar el Fons Amazònia, cosa que li permetrà rebre el suport de la UE, que havia sigut posat entre parèntesis durant l’era de Bolsonaro.

 ?? Evaristo Sa / AFP ?? El president brasiler, ahir al palau Planalto, a Brasília.
Evaristo Sa / AFP El president brasiler, ahir al palau Planalto, a Brasília.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain