El Periódico - Català

Una marxa de colons eleva la tensió entre israelians i palestins

▶ 10.000 nacionalis­tes jueus recorren els territoris ocupats el dia en què soldats hebreus maten un adolescent àrab

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

La tensió abandona Jerusalem, però s’enquista als territoris palestins ocupats. Després d’una setmana d’enfrontame­nts i intercanvi­s de foc transfront­erers, milers de fidels jueus i musulmans finalitzav­en diumenge les seves oracions en relativa calma. Però és aviat per donar-la per assentada, com bé ha demostrat una manifestac­ió massiva de colons. Uns 10.000 jueus radicals, encapçalat­s per almenys set ministres del Govern, van marxar ahir cap a un assentamen­t evacuat de Cisjordàni­a. El clar missatge, legitimat per la presència de representa­nts polítics, és que l’expansió colonial no s’atura malgrat l’oposició internacio­nal.

La marxa va tenir lloc hores abans que el personal mèdic declarés morta Lucy Dee, de 48 anys. La mare de les difuntes Rina i Maia, de 20 i 15 anys, va sucumbir dos dies després que les seves filles. Les tres colones israeliano-britànique­s van rebre divendres els trets d’un atacant palestí encara en parador desconegut. Al seu torn, l’Exèrcit israelià va matar ahir el palestí Muhamed Fayez Bilhan, de 15 anys, «per trets al cap, pit i abdomen per part de l’ocupació, al camp d’Aqabat Jabr a Jericó», va anunciar el Ministeri de Sanitat palestí.

Aquest any ja és el més violent des de principis de segle: 96 palestins han mort en incidents violents amb Israel i 19 persones al costat israelià.

Milers de soldats i policies

Ahir la tensió es va apoderar del nord de la Cisjordàni­a ocupada, escenari de reiterats actes de violència en els últims mesos. La protesta massiva dels colons israelians va motivar el desplegame­nt de milers d’agents de l’Exèrcit i la policia per evitar els enfrontame­nts tan comuns en els últims dies per la superposic­ió de les festivitat­s jueva i musulmana. «Tornem a casa, a la terra d’Israel i a la Muntanya del Temple», va afirmar el polèmic ministre de Seguretat Nacional israeliana, Itamar Ben Gvir, en la manifestac­ió. Els soldats israelians, la missió dels quals és protegir la multitud, van acabar llançant granades atordidore­s als palestins que protestave­n al poble pròxim de Beita i als periodiste­s que cobrien la marxa.

 ?? Gil Cohen-Magen / AFP ?? Marxa a prop de Beita, ahir.
Gil Cohen-Magen / AFP Marxa a prop de Beita, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain