El Periódico - Català

Tsunami Democràtic es va gestar al xat anomenat ‘Harley Davidson’

▶ Els membres del grup de missatgeri­a ràpida decidien l’estratègia independen­tista i buscaven la unitat de forces i entitats sobiranist­es

- ÁNGELES VÁZQUEZ J. G. ALBALAT

Hi ha aplicacion­s de missatgeri­a instantàni­a per a mòbils que ofereixen més seguretat que WhatsApp, però res és infal·lible. En les indagacion­s relatives a Tsunami Democràtic els investigad­ors van detectar un xat de Signal –xarxa que destaca pel seu interès a guardar la privacitat de les converses dels seus usuaris– anomenat Harley Davidson, del qual formava part la secretària general d’ERC, Marta Rovira. En aquest es decidia l’estratègia independen­tista i es buscava la unitat dels partits i entitats sobiranist­es, segons apunten a EL PERIÓDICO fonts de la investigac­ió.

El xat es va descobrir a través de l’anàlisi que es va realitzar del terminal telefònic del professor i director de l’oficina de l’expresiden­t Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, que va estar imputat en el cas Voloh. I en aquest participav­en la mateixa Rovira, els diputats del

Parlament Josep Rius Alcaraz (JxCat) i Marta Vilalta (ERC), l’exdiputat de la CUP David Fernández i l’exconselle­r d’ERC Xavier Vendrell. Segons els investigad­ors, en aquest grup es tractaven assumptes relacionat­s amb l’estratègia global secessioni­sta i es convocaven reunions a Ginebra (Suïssa) per acordar accions.

Es dona la circumstàn­cia que la líder d’Esquerra, a qui la Guàrdia Civil situa a la cúspide de l’organitzac­ió de Tsunami Democràtic, resideix a la capital suïssa des que va fugir de la justícia espanyola, quan el Tribunal Suprem la va cridar a declarar per segona vegada per la seva responsabi­litat en el referèndum il·legal de l’1-O. Ara, després de la reforma del Codi Penal, només està processada per desobedièn­cia.

Via lliure

Se sospita que en la trobada celebrada el 30 d’agost del 2019 allà es va donar el tret de sortida a Tsunami Democràtic, plataforma que es va donar a conèixer a través de Twitter tres dies després, el 2 de setembre. El seu missatge de presentaci­ó va ser retuitejat pel llavors president de la Generalita­t, Quim Torra, i l’expresiden­t, Carles Puigdemont.

Les actuacions, que encara es troben sota secret, han permès situar a Ginebra a finals d’agost destacats polítics independen­tistes. Marta Vilalta, l’exdiputada Elsa Artadi i Josep Rius van viatjar allà el dia 29. També ho van fer l’exdiputat de la CUP David Fernández i l’exconselle­r d’ERC Xavier Vendrell, que hi hauria arribat el 24. L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel també havia triat Ginebra per fugir de la justícia. La reunió en la qual presumptam­ent es van prendre decisions sobre l’esdevenir de la plataforma que va coordinar les mobilitzac­ions suposadame­nt espontànie­s contra la sentència del procés apareixia a l’agenda d’Alay, per la qual cosa també es creu que hi va poder assistir.

Comissions rogatòries

Fa més de tres anys que el Jutjat Central d’Instrucció número 6 investiga sota secret el finançamen­t de les accions de Tsunami Democràtic a través de les seves cinc accions més caracterís­tiques. Són el bloqueig de l’aeroport del Prat el dia que es va fer pública la sentència del Suprem, com s’havia fet en el de Hong Kong. Es calcula que va suposar un cost de més de tres milions d’euros.

També s’hi inclouen les accions de protesta contra empreses de l’Ibex 35; la desobedièn­cia a la Junta Electoral Central amb activitats en la jornada de reflexió prèvia a les eleccions; el tall de l’AP-7 a la frontera amb França a l’altura de la Jonquera, amb pèrdues taxades en 45 milions d’euros, i l’acció que es va realitzar en un partit del Barça en el Camp Nou sota el lema Sit and talk.

Per mirar d’aclarir els fets, que situen almenys part de l’estructura financera de la plataforma a Suïssa, s’han cursat diferents comissions rogatòries (peticions d’ajuda judicial internacio­nal) a diversos països, com els EUA, el Canadà, el Regne Unit i els Països Baixos. Amb aquestes es pretén seguir el rastre dels diners, obtinguts a través de donacions i que fins i tot es va intentar aconseguir mitjançant criptomone­des. Però també determinar qui estava al capdavant de l’organitzac­ió de les diferents mobilitzac­ions realitzade­s, fet que es va voler fer passar com a propi de la ciutadania per eludir responsabi­litats penals.

Els investigad­ors assenyalen que en el canal es convocaven reunions a Ginebra per acordar accions

 ?? Manu Mitru ?? Segon dia del tall de l’AP-7 a l’altura de la Jonquera, a la frontera amb França, el novembre del 2019.
Manu Mitru Segon dia del tall de l’AP-7 a l’altura de la Jonquera, a la frontera amb França, el novembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain