El Periódico - Català

La substituci­ó de Borràs entra en la fase decisiva

▶ La Mesa del Parlament aborda avui el futur de la dirigent, i la Junta Electoral, dijous

- CARLOTA CAMPS

Després de la pausa de Setmana Santa, el futur polític de Laura Borràs entra en la fase decisiva. Descartada la possibilit­at que la líder de Junts abandoni el Parlament voluntària­ment, la Mesa i la Junta de Portaveus hauran d’abordar avui diverses propostes sobre la presidenta suspesa, entre les quals la petició del PSC de cessar-la via reforma del reglament. No serà, no obstant, l’única data clau. Dijous, la Junta Electoral Central obrirà previsible­ment el procés per retirar-li l’escó, després de ser condemnada a quatre anys i mig de presó per prevaricac­ió i falsedat documental.

Tot això, enmig del debat intern dins de Junts sobre com abordar l’assumpte. Borràs es nega a facilitar la seva sortida i, de fet, els seus afins fins i tot reclamen la seva restitució com a presidenta. Una posició que no compta amb el suport de la direcció ni de gran part del partit, tot i que el secretari general, Jordi Turull, vol evitar una guerra interna i demana, de moment, tancar files.

Reunió clau de la Mesa

Els diputats es reuniran per primer vegada després de la condemna a la presidenta suspesa de la Cambra, amb múltiples propostes. La més significat­iva és la reforma del reglament impulsada pel PSC, que planteja que es pugui destituir la presidenta del Parlament amb una majoria del ple a favor. La intenció dels socialiste­s és que la proposta, que es tramitaria per via exprés, s’inclogui en l’ordre del dia del pròxim ple (18, 19 i 20 d’abril) i que l’aprovació definitiva sigui en la sessió prevista a principis de maig.

Està encara per veure els suports que podria tenir.

No és l’únic text que haurà d’abordar la Mesa. També s’haurien d’agendar les propostes impulsades pel PSC, els Comuns i Ciutadans per eliminar les pensions dels expresiden­ts de la Cambra, i que deixarien Borràs sense sou. Així com la petició dels afins a Borràs, en sentit totalment contrari. Demanen que se la restitueix­i en el càrrec. Consideren que la sentència descarta l’enriquimen­t personal, pel que no veuen justificad­a la decisió de suspendre-la temporalme­nt del càrrec el juliol passat, quan se li va obrir judici oral. Una petició que ni compta amb l’aval de tot Junts, ni sembla tenir cap possibilit­at de prosperar.

A l’espera de la JEC

No obstant, la via jurídica podria ser més ràpida que els partits per rellevar Borràs. La JEC es reuneix dijous i haurà de decidir sobre la petició de Ciutadans, el PP i Vox que s’executi immediatam­ent la sentència i que la líder de Junts perdi el seu escó. Es tracta de la mateixa via per la qual al seu dia van perdre l’acta l’expresiden­t Quim Torra i l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Com en aquestes ocasions, previsible­ment la Cambra presentarà al·legacions contra la retirada de l’escó per part de la JEC. ERC, Junts, la CUP, els Comuns i també el PSC –malgrat no tenir una actitud bel·ligerant– entenen que l’actuació d’aquest òrgan administra­tiu és una ingerència a la sobirania del Parlament. El reglament actual de la Cambra només contempla la retirada de l’escó amb sentència ferma.

 ?? Kike Rincón / Europa Press ?? Laura Borràs, el 29 de març passat.
Kike Rincón / Europa Press Laura Borràs, el 29 de març passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain