El Periódico - Català

Feijóo rebaixa expectativ­es i ja no veu el 28-M com una «censura» a Sánchez

▶ El líder popular s’erigeix com a «correspons­able» de la pròxima cita electoral i aclama els seus per governar en més autonomies i alcaldies

- PILAR SANTOS PALOMA ESTEBAN

Alberto Núñez Feijóo ja no veu les eleccions municipals i autonòmiqu­es del 28 de maig com la «veritable moció de censura» a Pedro Sánchez o com «la primera volta de les eleccions generals», dues expression­s que ha repetit aquests mesos. Ahir, davant la junta directiva nacional del PP (el màxim òrgan entre congressos), va dir que el PSOE «aguantarà millor que en les generals». La tesi dels conservado­rs és que els alcaldes i els presidents autonòmics socialiste­s estan menys cremats que Sánchez i no seran tan castigats ara com espera que passi amb el cap de l’Executiu en els comicis de final d’any. Alguns deuen pensar que Feijóo es posa la bena abans que la ferida. D’altres diran que prefereixe­n aquesta dosi de realitat, perquè el que va fer tot seguit és aclamar els seus perquè es deixin la pell per cada vot. Ell, va solemnitza­r, ho farà. Es passarà les dues setmanes de campanya sense parar per tot Espanya.

Davant desenes d’alts càrrecs del seu partit arribats de tots els racons per aprovar oficialmen­t les coalicions i acords electorals amb què aniran a les urnes, Feijóo va explicar que aquests dies hi ha qui li ha aconsellat mantenir un perfil baix, per protegir-se davant un possible mal resultat. «No ho faré. No he vingut a la política nacional a escapar-me de les responsabi­litats, sinó a assumir-les. Tampoc a posar-me objectius fàcils, sinó reptes difícils», va avisar. Per això es recorrerà la Península i les illes per mostrarse com un «afiliat» més i fer-se «correspons­able» dels resultats.

Examen a l’‘efecte Feijóo’

El polític gallec no es conforma amb el fet de mantenir «tres governs autonòmics» (Madrid, Múrcia i Ceuta). «Aquí es ve a obtenir resultats», va etzibar. I això, va reclamar, s’ha de traduir en «més alcaldies» i més comunitats autònomes. El líder del PP és conscient que el 28-M serà un examen al seu lideratge, a aquest

El president dels conservado­rs anticipa que el PSOE «aguantarà millor que en les generals»

El dirigent gallec és conscient que els comicis del maig constituir­an un examen al seu lideratge

efecte Feijóo que per ara es veu a les enquestes i per primera vegada es podrà comprovar si és real i existeix també a les urnes. Segons ha admès en públic en altres ocasions, «la pilota voreja el travesser» en diverses autonomies i hi pot entrar. O no. Per als populars és clau el País Valencià, un feu durant anys per al partit i que ara està governada pel socialista Ximo Puig. També creu que hi ha partit a Castella-la Manxa, la Rioja, Extremadur­a i les Balears. Després de tornar a repetir que la seva aspiració passa per «una majoria àmplia» per governar en solitari, en clara al·lusió a intentar evitar Vox (que totes les enquestes el situen com a indispensa­ble per governar), Feijóo va carregar contra Sánchez, al qual veu «que planteja un Govern amb Sumar perquè els comptes no li surten»: «Ja no aspira a ser el president d’aquells que volen un Govern socialista, sinó els que volen Ada Colau de ministra i que tornin els que van fundar Podem i se’n van anar. Ara vol dormir amb Podem 1 i amb Podem 2».

Atacs a Marlaska i Montero

Feijóo va aprofitar el seu discurs amb els principals dirigents territoria­ls per enviar missatges a Sánchez. «[Al maig] Hem de començar a passar la pitjor pàgina política de la història democràtic­a espanyola», va afirmar el líder del PP, llançant acusacions contra el ministre de l’Interior (Fernando Grande-Marlaska) i la d’Igualtat (Irene Montero). El polític gallec va assegurar que no sap «gaire bé per què no se n’han anat encara» i va focalitzar els seus atacs en la llei del només sí és sí.

Just el dia en què Unides Podem va anunciar que esmenarà parcialmen­t la proposta que va acabar registrant en solitari el PSOE per reformar la norma original de Montero, Feijóo va remarcar que ja han passat moltes setmanes «sense tenir dades actualitza­des sobre la rebaixa de penes a agressors i excarcerac­ions» i va augurar que, «quan es tornin a conèixer dades, tornaran a ser desoladore­s».

El dirigent conservado­r va reiterar, com ha fet en altres ocasions, que la llei del només sí és sí és la «més lesiva» de totes les que s’han firmat a Espanya «contra les dones» i va assegurar que «ha arribat el moment de dir: ‘Fins aquí’». «Aquest Govern no hi ha qui l’aguanti. No es pot aguantar amb els que desprotege­ixen l’Estat eliminant delictes del Codi Penal, aguantar la inflació més gran dels últims 40 anys i veient com els espanyols perdem poder adquisitiu, aguantar amb pujades d’impostos constants, amb una possible retallada de les pensions o amb canviar la política del Sàhara sense poder explicar ni garantir què és el que l’ha mogut».

 ?? Edu Parra / Europa Press ?? Cuca Gamarra, Alberto Núñez Feijóo, Elías Bendodo i Carmen Funez, d’esquerra a dreta, ahir.
Edu Parra / Europa Press Cuca Gamarra, Alberto Núñez Feijóo, Elías Bendodo i Carmen Funez, d’esquerra a dreta, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain