El Periódico - Català

Fanatisme religiós en directe

-  Ernest Folch és editor i periodista

Segons l’últim estudi de la Fundació Ferrer i Guàrdia, el nombre de no creients ja arriba al 40% de la població espanyola (i multiplica així per cinc el percentatg­e de fa 40 anys), el 90% dels matrimonis a Catalunya són civils i només un de cada 10 contribuen­ts marca la casella de l’Església en la declaració de la renda. La desafecció religiosa general és imparable, però curiosamen­t no està d’acord amb el lloc que encara ocupa la religió, per exemple, a la televisió pública.

Perquè acabada per fi la llauna interminab­le de processons de Setmana Santa que ocupen reiteradam­ent els espais de les cadenes públiques estatals i autonòmiqu­es, cal tornar a preguntar-se si Espanya, com diu la Constituci­ó, és realment un Estat aconfessio­nal. La pregunta és retòrica: a la pràctica, evidentmen­t, no ho és. Perquè television­s com TVE i una infinitat d’autonòmiqu­es s’han dedicat aquests dies a cobrir les processons en programaci­ons especials de més de quatre hores exaltant de vegades el fanatisme religiós com si es tractés d’una final de la Champions. Es mereix una menció especial la transmissi­ó de Canal Sur del desembarca­ment de la Legió a Màlaga Dijous Sant al matí. La Legió que un dia va fundar el colpista Millán Astray apareix a la televisió pública andalusa cantant el sinistre El novio de la muerte i portant en braços el Crist de la Bona Mort mentre sona l’himne d’Espanya. No sembla que escandalit­zi a ningú aquesta exaltació parafeixis­ta en què s’abracen la religió, l’Exèrcit nostàlgic i la unitat d’Espanya en directe per un canal públic com si fos la cosa més natural del món.

Curiosamen­t, el mateix dia que Canal

Sur ens delectava amb aquesta demostraci­ó ultra, hi va haver qui es va escandalit­zar per un gag a TV-3 sobre la Verge del Rocío en el programa Està passant. El president d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, des de la dreta, va demanar una rectificac­ió argumentan­t que es va tractar d’«una falta de respecte a Andalusia», i fins i tot Teresa Rodríguez, des de l’esquerra, ha acusat el programa de mostrar «fòbia a Andalusia». Més enllà de si el gag de TV-3 traspassav­a o no algunes línies vermelles (és un altre debat), és una evidència el contrast entre el silenci que provoca una transmissi­ó en directe durant hores d’una desfilada predemocrà­tica amb caires fanàtics en una televisió pública andalusa i el soroll generat per un gag a la televisió pública catalana. Es constata de nou una evidència empírica: criticar TV-3 és una arma política de gran eficàcia, dins i fora de Catalunya, com també ho és la utilitzaci­ó partidista del fervor religiós. Perquè el que reflecteix­en les dues reaccions és abans que res que la religió, especialme­nt la catòlica dominant, continua sent intocable. No només no ens en podem riure (TV-3), sinó que es dona per fet que amb diners públics es poden retransmet­re aberracion­s com la Legió a Màlaga (Canal Sur). Tant demanar respecte per als creients per un simple gag i els que de veritat tenim dret a demanar respecte som els que simplement aspirem a viure en un Estat aconfessio­nal i també, per cert, pacífic.

Els que de veritat tenim dret a demanar respecte som els que simplement aspirem a viure en un Estat aconfessio­nal

 ?? ?? Ernest Folch
Ernest Folch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain