El Periódico - Català

«‘Allons enfants’...»

La figura del mediador serà clau en el conflicte francès

- José María Álvarez de Lara Morel és professor d’ESADE Business School & Law José María Álvarez de Lara Morel

És així com comença La Marsellesa, himne de la República francesa des de la revolució de 1789 i que s’ha convertit en un cant universal a la llibertat.

Aquestes paraules poden ser interpreta­des de dues maneres, la primera és la més coneguda, com una crida a la lluita, i la segona seria amb un to benèvol, gairebé de reprimenda.

La violència s’ha desencaden­at últimament als carrers de les ciutats franceses, aprofitant unes manifestac­ions amb el motiu principal de la reforma de les pensions.

Potser els nostres veïns podrien prendre com a exemple la reforma de les pensions al nostre país, que ha sigut portada a terme amb una exitosa concertaci­ó entre els agents socials i els partits polítics, i que ha aconseguit una envejable pau social.

La societat francesa, els països de la Unió Europea, així com el Regne Unit, els mitjans de comunicaci­ó del qual han ressaltat l’anul·lació de la visita protocol·lària del rei Carles III, miren i analitzen els esdevenime­nts, i en particular l’escalada de violència, amb summa preocupaci­ó.

Les amenaces de paralitzac­ió de la vida econòmica i la fractura social del país apressen a trobar una solució.

El fenomen dels Armilles Grogues, l’abillament dels quals evocava el revolucion­ari gorro frigi, continua sent rellevant en l’actualitat. Com a resposta, el Govern va organitzar el Gran Debat Nacional, una iniciativa sense precedents que, lamentable­ment, no va tenir continuïta­t a la pràctica.

Per sortir d’aquesta situació tensa que perjudica la imatge internacio­nal de França podrien existir dues alternativ­es que s’han debatut amb un grup de residents a Barcelona. La primera seria un canvi de primer ministre per portar a terme una negociació amb els convocants de les manifestac­ions. La segona alternativ­a seria nomenar un mediador que actuï com a pont entre el Govern i els organitzad­ors de les protestes.

És fonamental que totes les parts avalin aquest nomenament i que s’aconseguei­xi una treva en les manifestac­ions de carrer. El pretext de la violència desapareix­eria i, amb l’ajuda del mediador i de totes les parts implicades, s’haurien de buscar vies de comunicaci­ó amb les organitzac­ions responsabl­es d’aquesta violència, que es caracterit­zen per la seva naturalesa líquida.

La figura del mediador serà clau en el procés d’apaivagar la situació. Es podrien proposar dos candidats per a això.

El primer és Édouard Philippe, que va ser primer ministre durant el primer mandat presidenci­al, que és pròxim al poder i que havia deixat el càrrec amb un alt nivell de popularita­t que ha anat disminuint, en part, per falta d’exposició mediàtica.

La segona candidata proposada és Ségolène Royal, una política amb llarga trajectòri­a des de posicions més progressis­tes, que va ser ministra en diversos governs i candidata a la presidènci­a de la República.

La dificultat de la tasca fa que, en cas d’èxit, el mediador podria aspirar a ser candidat a l’elecció a la presidènci­a de la República prevista per al 2026.

No obstant, aquestes eleccions podrien avançarse si l’actual president deixés el càrrec després de la celebració dels Jocs Olímpics de París el 2024, jocs que necessiten una situació social més apaivagada.

En l’època turbulenta que viu França es requereix, més que mai, interpreta­r l’himne revolucion­ari de les dues maners que assenyalàv­em a l’inici.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain