El Periódico - Català

Una eterna sensació de provisiona­litat

¿Com és ensenyar en un barracó escolar? Les escoles no poden dissenyar projectes a mitjà i llarg termini i han d’esquivar problemes com goteres, fred a l’hivern i falta d’espais compartits «En un barracó de 10 anys tot és més de nyigui-nyogui», diuen.

- H. L.

Tot i que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar a principis d’aquest curs que les escoles li demanen que no retiri els barracons, perquè «s’hi troben molt bé», docents que treballen dia rere dia en centres ubicats en mòduls provisiona­ls no acostumen a descriure la situació precisamen­t com un xollo. Si bé és innegable que els barracons, tot i que encara de xapa, estan millor que fa uns anys, les escoles i instituts en mòduls provisiona­ls continuen presentant inconvenie­nts que, tot i que varien molt en funció de la realitat de cada centre, tenen una cosa en comú: la dificultat de pensar en projectes a mitjà i llarg termini si no se sap amb quins espais es comptarà el curs vinent.

Els processos de transforma­ció dels centres en barracons no només són llargs, sinó que la situació sol ser molt canviant: les necessitat­s d’espai van variant amb el pas dels anys i els calendaris acostumen a incomplir-se i converteix­en en inútil qualsevol previsió. Fet que acaba generant «certa frustració» i una sensació de caminar sobre fals contra la qual els docents han de lluitar, i la majoria lluiten.

Quan els grups d’alumnes van augmentant i l’espai promès no arriba, a més, toca fer renúncies. Un any toca prescindir de la biblioteca o d’aules de desdoblame­nt, amb l’habitual impacte que això té. El següent, de l’hort o d’un tros de pati per cedir espai –quan arribi– a l’enèsim barracó... Més enllà del pedagògic, cal sumar altres inconvenie­nts una mica més prosaics, que van des de les habituals goteres a la mínima pluja –«entre aquestes parets de xapa tot és més de mentida», assenyalen– fins a la falta d’espais compartits.

Dispersió obligada

Tot i que la casuística és d’allò més diversa entre el gairebé miler de mòduls repartit per Catalunya –506 de primària i 469 de secundària–, és habitual que cada mòdul estigui format per poques aules i que els espais estiguin atomitzats en diversos mòduls dispersos, amb la qual cosa és molt més difícil generar comunitat. «Si em passa alguna cosa a l’aula i obro la porta per demanar ajuda, és possible que ningú em senti, no és el mateix que una escola concentrad­a en un edifici, amb espais comuns i un passadís ple de portes (i de docents que poden acudir a oferir auxili)», reflexiona un professor.

Docents que han treballat o treballen en barracons apunten també que aquests necessiten més mantenimen­t. «Tot és més fràgil», incideixen, remarcant que depèn molt dels anys que tingui el barracó en qüestió. «En un barracó que tingui 10 anys són habituals les goteres, els problemes amb les finestres, amb les persianes... Tot és més de nyigui-nyogui. Les parets de xapa no són igual de fortes per aguantar les pantalles, per exemple», relata un docent.

Quant a la climatitza­ció, els barracons nous solen tenir aire condiciona­t –qüestió gairebé de vida o mort a l’estiu–, però a l’hivern «són una nevera a primera hora». «En una calefacció central, tu pots programar la temperatur­a i que quan arribes a les vuit del matí l’edifici està calent, però en un barracó, no. Arribes i a primera hora està congelat i fins que la bomba de calor comença a escalfar passa una estona», prosseguei­x un docent, que cita també el fang i els mosquits.

Els espais estan atomitzats en diversos mòduls i és molt més difícil generar comunitat Per créixer, un any toca prescindir de la biblioteca i el següent, de l’hort o un tros de pati

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain