El Periódico - Català

La nova generació de parcs infantils

La primera superàrea infantil inclusiva de Barcelona, a la frontera entre Sants, les Corts i l’Eixample, comptarà amb jocs 100% accessible­s i zones d’ombra per a l’estiu. El 2024 obriran els 10 espais aptes per a menors amb discapacit­at en diferents place

-

Bon Pastor definir l’accessibil­itat com a mesures obligatòri­es sinó com la democratit­zació de les 13 activitats lúdiques més comunes: saltar, balancejar-se, fer equilibris, sentir vertigen, interpreta­r rols, amagar-se, rodar, córrer... És a dir, en comptes d’un gronxador per a tothom, garantir que tots puguin gronxar-se d’una manera o altra.

«Si tots els elements són accessible­s, és difícil mantenir la sensació de repte i perdria atractiu per a la majoria», apunta ella. «Les famílies amb nens discapacit­ats no volen àrees gueto, volen inclusió», afegeix ell.

Els tres bolets de Màlaga

La primera superàrea de la nova etapa serà als jardins de Màlaga, un interior d’illa situat entre els carrers Numància, Nicaragua i Robrenyo, a poca distància de l’estació de Sants. L’afluència infantil està garantida, perquè a quatre passes hi ha un gran centre pediàtric de Sant Joan de Déu. No obstant, aspira a atraure veïns de qualsevol districte amb prou oferta per omplir unes quantes hores de diversió.

El disseny final dels jardins de Màlaga, després de l’assessoram­ent dels padrins CEE Paideia i Aspace, desconstru­eix la idea original de crear tres bolets amb escales interiors i racons. Més que tres bolets reconeixib­les hi haurà tres cercles de joc de diferent altura i dificultat progressiv­a, perquè puguin disfrutar-se a diferents edats i amb capacitats variades.

El bolet gros substituei­x finalment l’escala interior per unes lones helicoidal­s que es poden reptar i a les quals poden pujar sols nens en cadira de rodes que tinguin to muscular en el tronc superior. Té tres pisos i a cada replà hi ha activitats i un tobogan perquè pugui sortir qui s’atabali o es cansi. El bolet mitjà té una escala sense buits entre esglaons i amb doble passamà, la millor opció per a qui tingui espina bífida o simplement un peu enguixat. La diversió està assegurada a dalt amb els equilibris sobre superfície­s inestables, una xarxa i un tobogan. Finalment el bolet petit és a nivell de terra i ofereix llits elàstics i jocs d’experiment­ació.

Al voltant hi haurà gronxadors, un balancí apte per a cadires de rodes, un banc de sorra amb excavadore­s i un tobogan de rodets inèdit a Barcelona, entre altres atraccions. L’ombra la proporcion­arà una arbreda nova. I a l’estiu hi haurà jocs d’aigua. Una barrera de vegetació al lateral de Nicaragua reduirà els ensurts amb el trànsit. També hi haurà un xiringuito amb un canviador inclusiu, una de les demandes més reiterades per les entitats de discapacit­ats.

ELS NOUS ESPAIS

 ?? ?? Una imatge de com quedaran els jardins de Màlaga.
Una imatge de com quedaran els jardins de Màlaga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain