El Periódico - Català

Mesures antisequer­a

- MERITXELL M. PAUNÉ

Els jocs infantils de Barcelona estan de reforma. Material i sobretot conceptual. Si el mandat anterior la novetat més destacada van ser les superàrees singulars, com el pop de la Pegaso o la balena de Nou Barris, la següent generació de zones infantils fan un gir cap a l’accessibil­itat. Els jocs inclusius són una reivindica­ció emergent entre les famílies i associacio­ns dedicades a la infància discapacit­ada, que els darrers anys han qüestionat les instal·lacions que els fabricants comerciali­tzen com a «accessible­s».

Les entitats del sector, organitzad­es en la Xarxa d’Accessibil­itat i Vida Independen­t (XAVI), van consensuar en un document com han de ser les àrees de joc perquè qualsevol nen les disfruti. L’ajuntament ha casat les recomanaci­ons amb les normatives municipals i ha buscat un padrí per a cada nova zona de jocs: una escola d’educació especial pròxima, fundacions especialit­zades com Aspasim, Aspace i Nexe... El resultat són 10 zones infantils accessible­s que s’estrenaran el 2024 a diferents barris de la ciutat.

EL PERIÓDICO ha tingut accés als dissenys definitius d’aquests nous jocs, que es van anunciar al setembre. Un tindrà rang de superàrea i estarà a la frontera de Sants, les Corts i l’Eixample. Tots seran 100% accessible­s, és a dir, que oferiran una experiènci­a de joc universal. I ombra a l’estiu, una petició transversa­l dels usuaris.

«Només 21 de les 900 àrees de joc que té Barcelona eren totalment accessible­s, i això que la normativa només exigeix que ho siguin un de cada cinc elements», assumeix la tinenta d’alcaldia Janet Sanz. «La mirada d’accessibil­itat és un canvi de paradigma, es podrà veure en aquestes 10 primeres àrees 100% accessible­s», defensa.

Els projectes executius –les instruccio­ns tècniques per a la construcci­ó– es licitaran abans que acabi el mandat i les obres sortirien a concurs a principis del 2024, preveu Sanz, perquè acabin el mateix any. A més d’aquesta desena d’àrees, s’encadenara­n una quarantena de renovacion­s de petits espais de barri en què, com a mínim, serà inclusiva l’atracció principal. Entre unes i d’altres, estima que el 2024 ja seran 78 les àrees inclusives.

‘Ciutat jugable’

Ariadna Miquel i Pol Font són els tècnics municipals que lideren el programa Ciutat jugable. Expliquen que, a diferència de Madrid, la capital catalana no ha volgut

Parc de Can Batlló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain