El Periódico - Català

La Lliga pot esperar, culers

- Josep M. Fonalleras

Amb prou feines han passat dos mesos (uns quants dies més) des de l’última vegada que Barça i Girona es van veure les cares.

Llavors, l’hivern va tenir un dia rude i desagradab­le. Més que això. Va fer un fred de mil dimonis i per als barcelonis­tes la cosa es va assemblar a un tràmit gèlid i burocràtic. El Girona va fer mèrits per empatar (va lluitar més i millor), però en aquestes va arribar Pedri i va desequilib­rar l’enfrontame­nt. Recordo que llavors vaig escriure una confessió caçada al vol de Laporta. Enaltia el mèrit del centrecamp­ista i reconeixia que «només hi era ell». Els altres, desaparegu­ts en l’intent.

A la primera part a Montilivi, es va lesionar Dembelé i, al cap de quinze dies, Pedri també queia. Des d’aleshores, el Barça ha aconseguit dues coses: certificar pràcticame­nt, excepte col·lapse apocalípti­c, el títol de Lliga, i dir adeu a totes les altres coses, inclosa la moral del col·lectiu, després del fiasco contra el Madrid.

Les baixes de dos puntals (més altres lesions esporàdiqu­es) han influït, per descomptat, en aquest tram hivernal que ha empès els culers cap a l’evidència que no hi ha prou plantilla per reverdir els èxits de fa anys.

Nou càntic

Fa uns dies, va ser curiós sentir com el Camp Nou aprofitava el minut 10 per reivindica­r (i demanar a crits) el retorn de Messi. Potser es converteix en una petita tradició culer. A ningú se li va acudir, en plena hecatombe i amb el 0-5 solcant l’escenari simbòlic de la memòria, cridar a plens pulmons: «No passa res, la Lliga està guanyada». Com si fos un sortilegi i un cataplasma davant el vendaval blanc. ¿Per què? Perquè viuen en el moment, a cops d’instant, i aquesta Lliga, efectivame­nt, es percep com a ja conquerida, sense massa heroïcitat­s, com si ja estigués a les vitrines. I a fe que té el seu mèrit, després de tants sobresalts.

Els partits que queden per al final no seran de compromís (almenys fins que estigui matemàtica­ment al sac), però tinc la sensació que l’aficionat està esperant que l’Osasuna, a la Copa, i el Chelsea o el City, a la Champions, s’encarregui­n de donar-li el llustre que mereix, no sigui que el Madrid torni a ennuvolar el panorama per un parell de copes.

El baròmetre en un any

Mentrestan­t, ens entretenim amb les enquestes. Segons la del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 75% dels catalans simpatitze­n amb el Barça (els votants de VOX, Ciutadans i PP en menor proporció, decantats en bona part cap als blancs), mentre que només un 3,1% són de l’Espanyol i un 1,9% del Girona.

No crec que l’equip gironí, com alguns han volgut proclamar, estigui en condicions de disputar als periquitos l’honor de ser el segon club de Catalunya (per dimensió social i relleu mediàtic), però així estan les coses. El Girona va fer un partit molt seriós a l’Spotify (i si Taty no falla, potser hauria sigut històric) i es va acostar com mai a una tranquil·litat que haurà de confirmar contra l’Elx. Amb la hipòtesi d’un Espanyol a Segona i un Girona allotjat a Primera, veurem a veure què diu el baròmetre d’aquí a un any.

 ?? Jordi Cotrina ?? Xavi dona instruccio­ns, amb Míchel, tècnic gironí, al fons.
Jordi Cotrina Xavi dona instruccio­ns, amb Míchel, tècnic gironí, al fons.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain