El Periódico - Català

La nit dels badalls

- RAÚL PANIAGUA

Nou jornades després del GironaBarç­a de Montilivi es va produir la visita de l’equip de Míchel al Camp Nou. Coses del calendari asimètric. Del 28 de gener (0-1), amb gol salvador de Pedri i lesió de Dembélé, al 10 d’abril (0-0), un dilluns de Pasqua soporífer que es van perdre el canari i el francès, tots dos lesionats a la grada. Van ser les segones taules sense gols del curs dels blaugranes. Així van començar la Lliga al Camp Nou contra el Rayo en un ja llunyà 13 d’agost.

L’ESPIFIADA DEL TATY.

Transcorri­a el partit sense excessius sobresalts (fins i tot els nens s’adormien a les grades) quan el Taty Castellano­s es va plantar davant Ter Stegen al començamen­t de la segona meitat. Era una ocasió claríssima, però el davanter argentí va ser incapaç de llançar entre els tres pals. El pitxitxi del Girona estava en posició correcta, habilitat per Balde.

L’error del Taty, que també tenia l’opció d’assistir Tsygankov, va tenir lloc en el minut 55 després d’una magnífica passada filtrada d’Arnau. El gol tan desitjat per Míchel va ser molt a prop. El tècnic madrileny no es podia creure l’error del seu futbolista, que va canviar poc després. Castellano­s va marxar als vestidors frustrat i amb una groga en el seu gris expedient. Va deixar el seu lloc a Stuani.

LA 21 DE TER STEGEN.

No va tenir excessiva feina, però va tornar a complir la seva comesa. Ter Stegen va arribar ahir als 28 partits que s’exigeixen per optar al Zamora i va sumar la seva 21a porteria a zero. Aquesta vegada no va protagonit­zar cap parada de mèrit el germànic. Més feina va tenir Gazzaniga, que va brillar en rematades de Raphinha, Araujo i Gavi a l’últim moment. El Girona va acabar per primera vegada sense encaixar gols fora de casa en aquesta Lliga.

Els registres de Ter Stegen són sensaciona­ls en aquest curs. Només el Madrid (4), la Reial Societat, l’Osasuna, l’Espanyol, el Betis i l’Almeria han aconseguit batre’l. Nou gols encaixats en 28 partits. El seu pròxim objectiu és assolir les 23 porteries a zero de Claudio Bravo de la temporada 2014-15, just el primer curs de l’alemany en el club. Ho té tot a favor per aconseguir el seu primer Zamora en nou anys en el Barça i superar, fins i tot, el rècord de la millor mitjana (0,47 gols per partit) que comparteix­in Liaño i Oblak. Remiro, amb 26 gols encaixats en 28 jornades, el segueixi a una distància sideral.

EL DESAFIAMEN­T DELS 100.

Queden 10 jornades i el Barça treu 13 punts al Madrid, una diferència que obre un complicat repte: batre el rècord de distància sobre l’equip blanc. La marca més gran es va donar en la temporada 2018-19, quan el bloc dirigit per Valverde va acabar amb 87 punts i el seu gran rival va ser tercer amb 68, a 19 del campió.

Una altra xifra històrica que està en el punt de mira del Barça són els 100 punts amb què va acabar l’equip de Tito Vilanova la temporada 2012-13, 15 més que el Madrid de José Mourinho, que també va arribar al centenar un any abans. Si el quadro blaugrana ho guanya tot, sumaria 102 punts. Si cedeix un empat, clavaria els 100. Una derrota el deixaria sense opcions.

RETORN SENSE XOU.

Sempre que apareix Mateu Lahoz sobre la gespa s’ha de posar el focus sobre ell. El valencià no trepitjava el Camp Nou des del derbi contra l’Espanyol del 31 de desembre. Llavors va protagonit­zar un xou que va acabar amb 16 grogues i dues vermelles, setmanes després del seu festival a l’Argentina-Països Baixos del Mundial de Qatar, saldat amb 18 grogues i una bona crítica de Messi.

El partit d’ahir va ser tan avorrit que ni Mateu va ser capaç d’agitar-lo. Només en va mostrar dues de grogues. La polèmica va arribar amb una rematada d’Araujo treta miraculosa­ment per Gazzaniga. La pilota no va entrar per mil·límetres. La Lliga espanyola no té Ull de Falcó, el sistema que avisa immediatam­ent en el rellotge de l’àrbitre en cas de gol. Aquesta tecnologia, present en les grans lligues europees i la Champions, costa quatre milions d’euros.

Tot i que el vestidor blaugrana va fer autocrític­a, prefereix quedar-se amb la part positiva de l’empat: el Barça amplia a 13 la distància amb el Reial Madrid. «Teníem la possibilit­at de ficar-nos a 15, però estem a 13. Hauríem firmat amb sang els 13 punts de marge», va reafirmar Xavi.

«El nostre objectiu és guanyar la Lliga al més aviat possible. Tenim un marge de 13 punts i no volem deixar-lo escapar en cap jornada. Al contrari, augmentar-lo, com avui. Només ens ha faltat guanyar. No ha pogut ser», concloïa Busquets, de qui Míchel Sánchez es va confessar admirador i a qui va demanar la samarreta una vegada es va acabar l’enfrontame­nt.

«És el jugador que millor fa els altres i això per a un entrenador és una cosa que agrada veure», va explicar l’entrenador madrileny del Girona. «Li he dit que la volia, que feia molt que volia la seva samarreta, i me l’ha donat després del partit. L’hi agraeixo perquè és un de les persones que més aprecio del món del futbol».

Si l’equip de Xavi ho guanya tot, arribarà als 102 punts; si cedeix un empat, clavaria els 100

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain