El Periódico - Català

La prescripci­ó de la pederàstia, a debat per un error en la ‘llei Rhodes’

Aprofitant una errada del text i la seva modificaci­ó, diversos partits proposen augmentar els terminis i que comencin a córrer quan la víctima compleixi 45 anys.

- P. M.

La reforma de la llei del només sí és sí potser no sols serveixi per evitar, en un futur, condemnes més suaus als violadors. Almenys dos partits, Més País i Junts, han aprofitat el canvi legal impulsat pel PSOE per presentar al Congrés esmenes destinades a modificar una altra norma, l’anomenada llei Rhodes, que conté una errata que indueix a la confusió a l’hora d’aplicar els terminis de prescripci­ó dels delictes contra la llibertat dels menors.

La llei Rhodes, en al·lusió al pianista James Rhodes, que va patir un calvari d’abusos sexuals en la seva infància, va augmentar els terminis de prescripci­ó dels delictes sexuals comesos contra nens, de manera que des de la seva entrada en vigor comencen a comptar quan la víctima compleix 35 anys. Molts afectats triguen anys a denunciar i abans de l’arribada de la nova regulació desenes de procedimen­ts s’arxivaven perquè el termini començava a computar quan la víctima complia 18 anys. No obstant, tal com se’n va adonar l’activista Miguel Hurtado –la primera víctima que va denunciar, a través d’EL PERIÓDICO, els abusos sexuals que van tenir lloc a l’abadia de Montserrat–, en el text hi ha un error i en els delictes contra la llibertat, com detencions il·legals, segrestos, amenaces o coaccions, s’estableix que el termini de prescripci­ó comenci a comptar quan la víctima compleixi 18 anys i, alhora, 35 anys.

El mateix Govern, després que

Infolibre es fes ressò de l’errata al febrer, ha reconegut l’error i ha manifestat la seva intenció de reparar-lo a través de la pròxima llei orgànica que s’abordi al Congrés. I l’oportunita­t més immediata és la reforma de la llei del

només sí és sí, ja que el termini d’esmenes parcials es va tancar ahir. No obstant, ni el PSOE ni Unides Podem han presentat modificaci­ons legals destinades a reparar l’error de la llei Rhodes.

Obligats a pronunciar-se

Per contra, sí que ho han fet Més País i Junts, segons Miguel Hurtado, cosa que «obligarà els grups majoritari­s a pronunciar-se quan la reforma, en les pròximes setmanes, es debati en comissió o en el ple». L’esmena de Més País assenyala expressame­nt que en els delictes com temptativa d’homicidi, maltractam­ent habitual, detenció il·legal, tortures, o els delictes contra la llibertat sexual, la prescripci­ó computarà «des que la víctima compleixi 45 anys d’edat, i si morís abans d’arribar a aquesta edat, a partir de la mort».

Així, de tirar endavant, el termini de prescripci­ó per a la pederàstia i la resta de delictes greus contra nens s’ampliarà 10 anys. Les esmenes esmentades tenen aparences de ser recolzades per més grups ja que ERC, el PP, Vox o Cs van recolzar al seu dia, quan es va debatre la llei Rhodes, que el termini de prescripci­ó comencés a comptar quan la víctima complís 40 anys, però al final es va deixar en 35 anys per segellar un acord transversa­l.

«Tots els partits comparteix­en que cal canviar la llei Rhodes, però el debat està en si fer un canvi mínim i deixar els terminis a partir de 35 anys o fer un bon canvi i pujar als 45 anys», assegura Hurtado, que s’ha posat en contacte amb tots els partits per impulsar una modificaci­ó legal que també recolza la Plataforma d’Infància, entitat que agrupa gairebé 80 col·lectius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain