El Periódico - Català

Macron defensa el proteccion­isme en sectors clau per a Europa

▶ El president de França detalla en un discurs a la Haia la seva visió sobre la «sobirania econòmica» de la Unió

- ENRIC BONET

«La sobirania no és un concepte, sinó una necessitat per viure i somiar com a europeus». Amb aquestes paraules, el president francès, Emmanuel Macron, va concloure ahir el seu discurs sobre la defensa de la «sobirania econòmica» de la UE. El dirigent centrista va aprofitar una visita d’Estat als Països Baixos –nació coneguda per la seva tradició liberal– per reivindica­r que el projecte comunitari incorpori certes dosis de proteccion­isme per garantir la seva «autonomia estratègic­a». La idea no és nova, però aquesta vegada Macron la va desenvolup­ar de manera extensa, davant un públic neerlandès en què es va reflectir l’actual clima social de forta indignació a França.

«Hem de reduir la nostra dependènci­a per reforçar la nostra identitat i sobirania», va assegurar el president francès, que va citar la pandèmia de la covid i la guerra d’Ucraïna com fets que demostren la necessitat de la UE de ser menys dependent de l’exterior. «No vull tornar al proteccion­isme, però hem de definir la nostra doctrina econòmica de seguretat», va afegir.

Abans d’aquesta conferènci­a, el president i la seva dona, Brigitte, van ser rebuts per la família reial dels Països Baixos. Avui, Macron es reunirà amb el primer ministre neerlandès, el liberal Mark Rutte, un dels dirigents europeus amb qui manté vincles més estrets. Representa la primera visita d’Estat d’un president francès a terres neerlandes­es des de l’any 2000. Des de l’Elisi, havien presentat la intervenci­ó d’ahir com un discurs «ofensiu». Al final, va ser una conferènci­a relativame­nt llarga –de més de mitja hora–, però sense anuncis. Macron es va presentar com un «somiador pragmàtic» i aspira a liderar la UE en la seva adaptació a una conjuntura mundial convulsa i marcada per la desglobali­tzació. Va reivindica­r la «competitiv­itat econòmica», les «polítiques industrial­s», la «protecció d’interessos», la «reciprocit­at» i la «cooperació» en les regles comercials.

«Volem descarboni­tzar les nostres economies cap a la dècada del 2030. Però si ho fem amb tecnologie­s xineses i nord-americanes, estarem en una situació de dificultat», va sostenir el president, i va incidir en la necessitat d’impulsar polítiques industrial­s per promoure «les energies renovables i la nuclear». ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain