El Periódico - Català

Els Comuns posen ordre a les llistes i minimitzen la fragmentac­ió municipal

▶ Les 174 candidatur­es que presenten a Catalunya estan pactades amb Podem després de la factura que va suposar la rivalitat en els comicis del 2019

- SARA GONZÁLEZ

Un tercer mandat d’Ada Colau, enrobustir i consolidar el projecte més enllà de Barcelona i augmentar la seva representa­ció amb més regidors. Són els tres objectius que es marquen per a les eleccions municipals els Comuns, el principal puntal amb què compta Yolanda Díaz per donar ales a Sumar i el mirall de la confluènci­a que pretén embastar per a les pròximes generals. I és que, a Catalunya, l’espai morat ha aconseguit posar ordre en les seves 174 candidatur­es per presentar-se amb un sol paraigua i acabar amb la fragmentac­ió que ja va passar factura el 2019 però que ara fa estralls a nivell estatal.

«Ningú que formi part de Catalunya en Comú o de Podem Catalunya va pel seu compte, enlloc ens presentem aquesta vegada per separat», explica la coordinado­ra nacional dels Comuns, Candela López. Assenyala que per arribar a aquest punt ha fet falta més d’un any de feina i «generosita­t» tant dels territoris com de les direccions dels partits per posar d’acord candidats que fa quatre anys van competir entre ells i aconseguir que vagin junts amb el nom d’En Comú Podem, la marca de coalició amb la qual pretenen posar fi a la dispersió de sigles dels últims anys.

La situació de l’espai a Catalunya és, en aquests moments, un oasi si es compara amb la competènci­a fratricida que s’està lliurant entre Podem i els partits que orbiten a l’esquerra del PSOE, que inevitable­ment s’enfrontara­n en llistes rivals en territoris clau com Madrid, València o Andalusia. Si una cosa ha tingut clar el partit que lidera Colau és que no es podia repetir a Catalunya un escenari de divisions que fa quatre anys els va fer perdre la representa­ció o va fer minvar la seva presència en alguns municipis clau.

En aquell moment, es van produir reticèncie­s d’actors com Podem Catalunya o ICV, que en alguns territoris es van resistir a diluir la seva identitat presentant-se sota el paraigua dels Comuns, així com discrepànc­ies irresolubl­es amb EUiA i amb dirigents com Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, emancipats ja dels morats i que ara són aliats amb ERC. Ara, a més de retenir les 16 alcaldies que ostenten –amb Barcelona com a joia de la corona, però també altres d’emblemàtiq­ues com el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac i Santa Perpètua de Mogoda–, s’han centrat a llimar les tensions i solidifica­r les aliances internes.

A Terrassa i a Sant Cugat del Vallès, on els Comuns van rivalitzar amb Podem en dues candidatur­es diferents, es van quedar directamen­t sense cap regidor. Aquesta vegada, es presentara­n en una sola llista. A Sabadell, paradigma de la divisió de l’esquerra, van arribar a competir el 2019 dividits en fins a quatre candidatur­es diferents, i aquesta vegada s’unifiquen amb Joan Mena, diputat al Congrés, com a candidat, malgrat que també es presenta pel seu compte una dirigent que va ser expulsada de Podem.

A Cerdanyola del Vallès i a Sant Boi de Llobregat, admeten, ha sigut especialme­nt costós l’acord. Del total de 174 candidatur­es que ha registrat l’espai, en unes 160 es presenten amb el nom d’En Comú Podem. En casos com Badia del Vallès o Sant Adrià de Besòs es presenten amb candidatur­es amb noms singulars –Totes fem Badia i Sant Adrià en Comú– i s’han coalitzat amb independen­ts a les Terres de l’Ebre (Movem) o amb Progrés Municipal a Pallejà i Castellbis­bal. En una dotzena de municipis s’ha pactat que els seus membres s’incorporin a les llistes d’altres partits.

La direcció dels Comuns admet que no ha aconseguit el repte d’arribar a les 200 candidatur­es perquè s’ha primat posar fi a la fragmentac­ió i perquè no es presenten els seus pròxims a Amposta, Banyoles, Castellar i Ripollet. No obstant, ressalten que el 80% de la població a Catalunya tindrà opció de votar les seves candidatur­es –han posat especial èmfasi en l’àrea metropolit­ana–, que es presenten en 62 dels 67 municipis de més de 20.000 habitants i en més del 50% de les capitals de comarca. Si bé la seva màxima implementa­ció és a les vegueries de Barcelona, Penedès i Tarragona, tenen més dificultat­s a la Catalunya central i a Lleida i el Pirineu.

El tot o res de Barcelona

Tot i així, esperen que amb la unitat aconseguid­a aquesta vegada superin els 103 grups municipals actuals i, per tant, els 264 regidors amb què ara compten. «Esperem que l’esforç es traslladi en el resultat i que el procés de consolidac­ió que hem afrontat aquí anant junts serveixi per acabar amb el soroll en la resta de l’Estat», afirma López. De fet, els Comuns presumeixe­n de comptar amb Yolanda Díaz per afrontar una campanya que és un tot o res per a Colau, de la mateixa manera que Barcelona és pedra angular per a l’espai a Catalunya, però també per Sumar.

«Ningú de Catalunya en Comú o de Podem Catalunya va pel seu compte», remarca la coordinado­ra nacional

 ?? Lorena Sopena / Europa Press ?? Ada Colau (centre), durant la presentaci­ó de la candidatur­a de Barcelona en Comú a la capital catalana.
Lorena Sopena / Europa Press Ada Colau (centre), durant la presentaci­ó de la candidatur­a de Barcelona en Comú a la capital catalana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain