El Periódico - Català

Guerra de posicions

- Joaquim Coll

A vuit mesos de les generals, no hi ha res decidit. Ni a la direcció de Podem (Belarra, Montero i Echenique) han descartat integrar-se a Sumar, tot i que sigui acceptant in extremis una posició subalterna, és a dir, com un partit més dins del conglomera­t de partits que liderarà Yolanda Díaz. Ni tampoc a Sumar han arribat a la conclusió que marginar Podem és el millor per al missatge de transversa­litat que vol encarnar la vicepresid­enta, ja que a priori és difícil pensar que amb dues formacions a l’esquerra del PSOE competint a les urnes sigui possible revalidar al Congrés una majoria que permeti repetir un govern de coalició.

A la formació morada accepten de mala gana la nova situació i saben que el temps de Pablo Iglesias i els seus s’ha acabat, però es resisteixe­n a dissoldre’s com un terròs de sucre. En primer lloc, per si tenen possibilit­at de tornar, no fos cas que el PP i Vox obtinguess­in majoria absoluta i, en aquest context de duríssima confrontac­ió, poguessin ressuscita­r Podem. Però sobretot perquè volen posar preu a la seva liquidació electoral i taxar una quota de poder per a ells en el pròxim Govern.

L’èxit de l’acte de presentaci­ó de Díaz va deixar Podem aïllat i a la defensiva. L’exigència d’unes primàries com a condició per assistir-hi aquell dia forma part de la guerra de posicions que només es resoldrà després del 28 de maig. Curiosamen­t, malgrat el soroll de fons, s’han tancat més acords que fa quatre anys entre Podem, Izquierda Unida, Més País, Equo, etc. És a dir, el mapa de les confluènci­es ha guanyat terreny.

Junt amb les divisions caïnites a Madrid, les Canàries, Astúries i les Balears, la baralla entre Sumar i Podem contribuei­x a debilitar a les esquerres. El millor exemple és el País Valencià, on, si la coalició Unides Podem es queda sense representa­ció, el socialista Ximo Puig difícilmen­t podria revalidar la presidènci­a de la Generalita­t només amb Compromís (aliats de Díaz). El mateix que li passaria a Pedro Sánchez si la guerra de posicions entre Sumar i Podem no es resol raonableme­nt.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain