El Periódico - Català

El dilema de Díaz

La dirigent de Sumar haurà de decidir quina força recolza a la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana i les Balears. La seva absència (o presència) en aquests territoris pot frustrar governs clau.

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Yolanda Díaz va revelant els seus plans a poc a poc. Pràcticame­nt amb dies o setmanes d’antelació. La vicepresid­enta segona i líder de Sumar segueix aquesta estratègia des que va obtenir de mans de Pablo Iglesias el ceptre de comandamen­t d’Unides Podem. Fins que no és a les portes, i pot analitzar bé la situació, no dona a conèixer el seu següent pas. Aconseguei­x, moltes vegades, l’efecte sorpresa, però fins i tot al seu equip més pròxim admeten que també genera «incertesa». Just això, incertesa, és la sensació que s’estén entre les formacions a l’esquerra del PSOE a l’espera que Díaz decideixi on i per qui farà campanya electoral per al 28-M, atesa la fragmentac­ió de l’espai en més de 14 candidatur­es. Més encara als territoris com Madrid, València i les Balears on la seva absència (o presència) pot frustrar governs clau.

Sempre que se li pregunta, la líder de Sumar evita pronunciar­se sobre els seus plans per a la campanya, al·legant que està centrada en el seu projecte i recordant que la seva plataforma no es presenta als comicis autonòmics i locals. Tot i així, en alguna ocasió ha insinuat que anirà a aquells territoris on hi hagi unitat. El problema és que són escassos i pràcticame­nt en cap l’esquerra es juga el Govern. El quid de la qüestió és a Madrid, on competeixe­n Unides Podem i Més Madrid i Isabel Díaz Ayuso podria aconseguir la majoria absoluta; i a l’Ajuntament de València, on es presenten Unides Podem i Compromís, i que podria guanyar el PP.

Totes les formacions cridades a unir-se a Sumar en les eleccions generals han demanat en públic o en privat a Díaz que doni suport als seus candidats per al 28-M. Podem ha sigut un dels més insistents. El problema que això li causa a la vicepresid­enta és doble. D’una banda, qualsevol gest de suport a un partit podria desencaden­ar un terratrèmo­l intern que a la llarga afectés la construcci­ó de Sumar. De l’altra, si no s’implica en campanya, l’esquerra podria cedir governs clau a la dreta.

Al tauler electoral, la Comunitat de Madrid se situa com un dels territoris clau i més complexos d’administra­r per a Díaz. Unides Podem, coalició amb la qual la vicepresid­enta va aconseguir arribar al Govern, i Més Madrid competiran a les urnes després que la líder d’aquests últims, Mónica García, tanqués la porta a qualsevol pacte. García, al capdavant del bloc de l’oposició a l’Assemblea de Madrid, és molt pròxima a la vicepresid­enta, per la qual cosa no semblaria estrany que la recolzés en campanya.

Però aquest gest podria fer decantar la balança entre les dues formacions, causar una fractura interna i, sobretot, poder provocar que els morats –amb sondejos a la baixa– quedin fora de l’Assemblea de Madrid, cosa que afavoriria que Díaz Ayuso aconseguei­xi governar amb majoria absoluta.

Una situació a la inversa hi ha a l’Ajuntament de València, actualment governat pel dirigent de Compromís, Joan Ribó, i on el PP seria molt a prop d’aconseguir la majoria el pròxim 28-M. La presència de Díaz podria ser un revulsiu per activar l’electorat d’esquerra, però la pregunta que es fan a l’entorn de la vicepresid­enta és per quina formació ha de fer campanya: Unides Podem o Compromís. Un cas similar es produeix a les Balears, on governa la socialista Francina Armengol amb Unides Podem i Més per Mallorca, gràcies a suports externs i sense tenir la majoria. Novament, Díaz hauria de decidir entre una d’aquestes dues forces.

Una sola llista en 4 autonomies

No tot són maldecaps per a la líder de Sumar. Hi ha quatre comunitats autònomes on la gran majoria de les forces a l’esquerra del PSOE s’han concentrat en una sola llista: Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadur­a i Navarra. A les dues primeres, els morats es van quedar fora dels respectius parlaments autonòmics el 2019, per la qual cosa l’empenta de Díaz podria fer-los tornar a les institucio­ns. Tot i així, un dels llocs més còmodes per a la vicepresid­enta serà Navarra, on s’ha conformat una coalició entre Podem, IU, Equo, Aliança Verda i Batzarre.

En l’àmbit local, el territori més favorable per a Díaz és Catalunya, on ha regnat l’acord en les candidatur­es d’En Comú Podem. La líder de Sumar ja ha assegurat que farà campanya per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També podrà anar a Màlaga, Sevilla o Còrdova, on Podem, IU i Més País han tancat acords; o a la Corunya, on Podem i IU es presenten de la mà en una llista que tanca Suso Díaz, històric sindicalis­ta gallec i ni més ni menys que el pare de Díaz.

Totes les forces cridades a unir-se a la vicepresid­enta en les generals li demanen suport el 28-M Un dels llocs més còmodes per a la líder serà Navarra, on s’ha forjat una àmplia coalició

 ?? Mariscal / Efe ?? Yolanda Díaz, ministra de Treball i vicepresid­enta del Govern, durant un acte a Madrid.
Mariscal / Efe Yolanda Díaz, ministra de Treball i vicepresid­enta del Govern, durant un acte a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain