El Periódico - Català

Economia diu que respecta la marxa, però insisteix que no està justificad­a

▶ El ministeri sosté que no existeixen obstacles que impedeixin a la companyia cotitzar als EUA des d’Espanya

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Pocs minuts després que la junta d’accioniste­s de Ferrovial aprovés el trasllat de la seu de la multinacio­nal als Països Baixos, el Ministeri d’Afers Econòmics va enviar un doble missatge. «El Govern respecta la decisió adoptada pels accioniste­s en la junta general de Ferrovial», s’afirma des del departamen­t que dirigeix Nadia Calviño. Però alhora va insistir que no està justificat el trasllat als Països Baixos sota l’argument de poder cotitzar a la borsa de Nova York, que és el que pretén la multinacio­nal d’infraestru­ctures: «Com ha quedat clar, per les anàlisis del supervisor del mercat de valors (CNMV) i per Bolsas y Mercados Españoles (BME), les empreses cotitzades a Espanya poden cotitzar a la borsa nord-americana si ho sol·liciten, ja que no existeixen obstacles legals, normatius o d’operativa que ho impedeixin», van reblar a Economia.

Es podria dir que les espases segueixen enlaire i que les advertènci­es que ha estat fent el Govern fins minuts abans de la celebració de la junta d’accioniste­s continuen vives. Ahir al matí, tant la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, com els ministres d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, i de Presidènci­a, Félix Bolaños, van tornar a expressar el seu malestar pel trasllat empresaria­l i van tornar a advertir que si, com opina el Govern, no existeix una «motivació econòmica vàlida» que justifiqui el trasllat de la seu, no es podran aplicar els avantatges fiscals del règim de fusions de l’impost de societats a les quals aspiren els gestors de Ferrovial.

«La inacceptab­le decisió de Ferrovial de canviar la seva seu a Amsterdam ha generat indignació al nostre país», va tuitejar la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, després de la junta. «El Govern hauria de deixar d’assenyalar i pressionar empreses com Ferrovial per voler marxar d’Espanya i començar a treballar per donar-los raons per quedar-se. Quan governem, crear un ecosistema atractiu per a totes les empreses serà una prioritat», va comentar a través de Twitter el vicesecret­ari d’Economia del PP, Juan Bravo

«Insults del Govern»

Abans que això, va ser el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, qui va denunciar l’«insult» a les empreses pel Govern. «És molt mala notícia que Ferrovial pugui prendre la decisió de sortir en part del territori d’origen, que és Espanya», va dir Feijóo. «El que hem d’aconseguir, i jo em comprometo a aconseguir, és que els accioniste­s d’aquesta empresa o de qualsevol altra tinguin motius per quedar-se a Espanya quan se sotmeti a considerac­ió un canvi de domicili fiscal», va rematar. A Brussel·les, en una trobada amb la premsa, el president de Foment del Treball i vicepresid­ent de la CEOE, Josep Sánchez Llibre, va considerar que el trasllat de la seu

El canvi és un «cas aïllat» que no arrossegar­à altres companyies, assegura Sánchez Llibre

de Ferrovial als Països Baixos per facilitar la seva sortida a la borsa nord-americana forma part de la «normalitat democràtic­a» i és un «cas aïllat» que no arrossegar­à altres companyies. El president de la patronal catalana va celebrar que les empreses tinguin «llibertat» per poder «traslladar les seves activitats i domicilis», informa Silvia Martínez. D’una manera o d’una altra, el Ministeri d’Economia afirma que «el Govern continua treballant de manera constructi­va amb totes les empreses espanyoles per defensar els seus interessos i impulsar la seva expansió i creixement».

 ?? Eduardo Parra / Europa Press ?? Cotització de Ferrovial, ahir a la Borsa de Madrid.
Eduardo Parra / Europa Press Cotització de Ferrovial, ahir a la Borsa de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain