El Periódico - Català

Espanya investiga si ChatGPT viola les lleis de privacitat

- CARLES PLANAS BOU

Espanya investigar­à si la companyia OpenAI, creadora del ChatGPT, vulnera les lleis europees de privacitat. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va iniciar ahir «actuacions prèvies d’investigac­ió», un moviment que arriba dues setmanes després que el regulador d’Itàlia optés per bloquejar «amb efecte immediat» l’accés a aquest popular xatbot d’intel·ligència artificial (IA).

Com ja va avançar EL PERIÓDICO, l’AEPD ha sol·licitat als seus homòlegs europeus incloure el debat sobre la regulació de ChatGPT en el plenari del Comitè Europeu de Protecció de Dades, celebrat ahir. Després d’aquesta reunió, els organismes reguladors de la UE van acordar la creació d’un grup de treball conjunt per fomentar la cooperació europea i «intercanvi­ar informació sobre possibles mesures coercitive­s» que els estats membres puguin prendre en les pròximes setmanes.

Coordinaci­ó europea

Gegants tecnològic­s com Meta (propietàri­a de Facebook i Instagram) o Amazon tenen la seva base d’operacions europees a Irlanda, cosa que fa que el regulador d’aquest país sigui l’encarregat de determinar l’aplicació de les lleis comunitàri­es. Irlanda decideix i els altres països segueixen els seus passos. No és el cas d’OpenAI, que no té seu a la UE, cosa que obre la porta perquè l’entitat reguladora de cada país tingui competènci­es per actuar pel seu compte, com ha fet Itàlia. No obstant, això pot portar a una disparitat de criteris entre nacions que creï confusió. La creació del grup de treball servirà perquè les pròximes decisions que es posin en marxa siguin «harmonitza­des», això és, d’acord amb les altres parts.

Dimecres, el regulador d’Itàlia va fixar el 30 d’abril com a termini màxim perquè OpenAI compleixi les seves exigències, entre les quals figuren més transparèn­cia respecte al tracte que es fa de les dades dels usuaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain