El Periódico - Català

Meloni substituei­x la cúpula d’Enel, l’empresa propietàri­a d’Endesa

▶ El nou equip directiu modificarà previsible­ment l’estratègia de la companyia i canviarà, en conseqüènc­ia, els seus plans per a Espanya

- DAVID PAGE

El nou Govern italià, dirigit per l’ultra Giorgia Meloni, revolucion­a les cúpules dels grans grups de titularita­t estatal. La tria empresa per la primera ministra afecta la petrolera Eni, el grup de defensa Leonardo i la companyia de correus Poste, i també comporta la sortida de Francesco Starace com a conseller delegat d’Enel, una de les principals energètiqu­es europees i propietàri­a de l’elèctrica espanyola Endesa.

L’Executiu italià ha escollit com a nou conseller delegat d’Enel Flavio Cattaneo, màxim responsabl­e actual de l’empresa ferroviàri­a Italo Nuovo Trasporto Viaggiator­i i amb un ampli currículum en grups públics del país, i com a president no executiu Paolo Scaroni, antic conseller delegat d’Enel fa dues dècades i actual vicepresid­ent de Rothschild Italia i president del club de futbol AC Milan.

Estratègia, en suspens

Els canvis a la cúpula d’Enel poden acabar afectant el futur d’Endesa, de la qual el grup italià controla el 70% del capital. Starace és l’actual vicepresid­ent de l’elèctrica espanyola, membre del consell d’administra­ció i inspirador últim de l’estratègia de la companyia com a responsabl­e de l’estratègia de la matriu italiana i de totes les filials.

Endesa va presentar fa tot just cinc mesos una versió actualitza­da del seu pla estratègic fins al 2025, i la intenció és mantenir-la sense canvis fins que a finals d’aquest any es presenti l’habitual revisió anual. El full de ruta actual inclou acumular beneficis de fins a 7.700 milions d’euros en quatre anys, confirma la política de dividends per repartir gairebé 5.400 milions en aquest període i promet un esforç inversor més elevat de fins a 8.600 milions per créixer en renovables i electrific­ació.

En aquesta aposta per impulsar les energies verdes, destinarà la meitat d’aquesta inversió, uns 4.300 milions a renovables, el 39% més que en el pla previ, amb l’objectiu de sumar 4.400 megawatts (MW) de nova potència verda –3.000 MW de potència solar i 1.400 MW d’eòlica–, per arribar a un parc al final del període als 13.900 MW.

Endesa té a principal executiu José Bogas, a qui l’any passat la junta d’accioniste­s va renovar com a conseller delegat fins al 2026. El mateix Bogas s’havia mostrat públicamen­t a favor de la continuïta­t de Starace al capdavant d’Enel, però insinuava l’alta probabilit­at de relleu pel canvi polític a Itàlia i perquè ja acumulava tres mandats consecutiu­s al capdavant del grup. «El Govern italià, fins ara, no ha comès cap error greu, i espero i desitjo que aquesta aversió al risc la continuï portant a terme i aposti pel que és segur», va apuntar el conseller delegat d’Endesa. «És una qüestió dels accioniste­s. Si decideixen que continuï, ell ho farà encantat. Si no, no és la fi del món», va apuntar.

Com a part del nou pla estratègic, Enel va incloure un macropla de venda d’actius per reduir el seu enorme deute en 21.000 milions d’euros (10.000 milions d’ingressos per les operacions i 11.000 milions més per deixar de comptabili­tzar el deute dels negocis que ven). I entre les desinversi­ons previstes hi figura la pròxima venda aquest mateix any de la cartera de clients de gas a Espanya que controla Endesa.

 ?? John Thys / AFP ?? La primera ministra italiana, Giorgia Meloni.
John Thys / AFP La primera ministra italiana, Giorgia Meloni.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain